Onder water kijken en vissen vangen op Wereldvismigratiedag

21 MEI 2024 16:18 | Waterschap Rijn en IJssel

Activiteiten op zaterdag 25 mei in Doesburg en Doetinchem

Op zaterdag 25 mei is het Wereldvismigratiedag. Dan is er wereldwijd aandacht voor vissen en hun leefgebied. Waterschap Rijn en IJssel en Sportvisserij Nederland organiseren die dag diverse activiteiten in Doetinchem en Doesburg. Het is het zesde jaar dat deze dag wordt georganiseerd.

Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Doesburg: onder water kijken bij de vispassage

De vispassage aan de Barend Ubbinkweg 4 in Doesburg is tussen 10:00 en 15:00 uur open voor publiek. Medewerkers van het waterschap geven rondleidingen en uitleg. Ook de kijkruimte onder de vispassage is open: bezoekers kunnen vanachter glazen ruiten de vissen door de vispassage zien zwemmen. Deze ruimte is normaal alleen op afspraak te bezoeken via VVV Doesburg.

Door stuwen, dijken en sluizen kunnen we veilig wonen in Nederland. Voor vissen zijn dit juist hindernissen. Hierdoor kunnen ze moeilijker stroomopwaarts zwemmen om te paaien en eitjes te leggen. In de rivier Oude IJssel zijn daarom meerdere vispassages gemaakt. Hierdoor kunnen vissen zonder hindernissen zwemmen richting Duitsland. Doesburg heeft een van de grotere vispassages in Nederland. Op deze plek kunnen vissen een hoogteverschil van wel vijf meter overbruggen.

Doetinchem: vissen zenderen voor onderzoek

In Doetinchem wordt onderzoek gedaan naar het zwemgedrag van vissen in de Oude IJssel. Hoe ver trekken vissen tijdens de vismigratie? Hoe vaak doen ze dat? Medewerkers van het waterschap en Sportvisserij Nederland leggen uit waarom en hoe dit onderzoek gebeurt. De vissen zoals de gigantische meerval, roofblei en winde worden gevangen en krijgen een zender. Daarna worden ze weer vrijgelaten. Bezoekers kunnen dit met eigen ogen zien. Via een meetnetwerk volgen de onderzoekers zo hoe de (trek)vissen de rivier gebruiken. Er zijn verschillende presentaties over dit onderzoek ‘Swimway Oude IJssel’. Ook kunnen kinderen ervaren hoe het is om zelf te vissen. De activiteiten vinden plaats van 10:00-16:00 uur bij het clubgebouw van visvereniging de Rietvoorn aan de Stokhorsterweg 4 in Doetinchem.

Evenementen in Duitsland

Rivieren en dus ook vissen stoppen niet bij de grens. Daarom werken waterschap en Sportvisserij Nederland samen met Duitse partners. In Bocholt vinden daarom ook publieksevenementen plaats.

Meer informatie vind je op de website www.derijnverbindt.nl/agenda of www.worldfishmigrationday.com/events.

vispassage Doesburg onderwaterruimteDe onderwater kijkruimte van de vispassage Doesburg

 

Dit is een gezamenlijk persbericht van Waterschap Rijn en IJssel en Sportvisserij Nederland Voor vragen over de activiteiten kunt u terecht bij Robert de Wilt, Sportvisserij Nederland (wilt@sportvisserijnederland.nl / 06-53574121) of Vanya Ginsel, Waterschap Rijn en IJssel (v.ginsel@wrij.nl / 06-53911284) De foto (de onderwater kijkruimte van de vispassage Doesburg) is rechtenvrij te gebruiken. Bron: Waterschap Rijn en IJssel.

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur