Prijsstijging autoverzekering: Autobezitters betalen ruim 60 euro meer dan begin dit jaar

28 DEC 2023 10:53 | Autoverzekering.nl

Gemiddelde premiestijging is 7,9%. De premie voor een WA-verzekering stijgt het hardst met 9,8%.

De premies voor autoverzekeringen zijn afgelopen jaar weer gestegen. Tussen januari en december 2023 ging de gemiddelde premie voor autoverzekeringen met 7,9 procent omhoog. De stijging komt overeen met een gemiddeld bedrag van 60 euro per jaar. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Autoverzekering.nl. De vergelijkingssite ziet inflatie als de grootste oorzaak van de stijging.

De gemiddelde stijging van de premies was vooral bij de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) groot, namelijk 9,8 procent. Voor WA+ (WA plus beperkt casco) is de stijging 5,9 procent. All Risk-premies stegen gemiddeld met 7,5 procent.

Autobezitters betalen nu gemiddeld 849,96 euro per jaar aan premie. In het begin van het jaar was dat nog 792 euro. In 2022 waren ze 744 euro per jaar kwijt aan hun verzekering. 

De hoge premies komen grotendeels door de stijgende kosten door hoge inflatie. Toenemende kosten, zoals duurdere auto-onderdelen en hogere personeelskosten, hebben invloed op de premies.

De toename in voertuigcriminaliteit heeft ook impact op de stijging van de verzekeringpremies. In 2022 en 2023 werden er relatief veel auto’s gestolen, blijkt uit gegevens van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). In het eerste halfjaar van 2023 werden er 2.917 personenvoertuigen gestolen, dat is 1 procent meer dan in 2022 tijdens dezelfde periode. 

Daarnaast heeft de stijgende schadelast voor verzekeraars invloed op de premies. Eerder verklaarde het Verbond van Verzekeraars al dat deze door verschillende ontwikkelingen begin 2022 flink gestegen is. De schadelast wordt door verzekeraars met een vertraging doorberekend in de premies en dat merkt de autobezitter. 

Het onderzoek, waarbij Autoverzekering.nl al zes jaar op rij de gemiddelde maandelijkse premies voor WA-, WA+- en All-Risk-verzekeringen in kaart brengt, toont aan dat de autopremies al jaren stijgen. “Nu alles door de inflatie duurder is geworden, meer voertuigen worden gestolen en we daarnaast ook nog te maken hebben met een hogere schadelast, is de stijging logisch”, legt expert Jerry Poel uit. “Verzekeraars zouden zonder een stijging er verlies op draaien.”


Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws