'Ouders kunnen gehoorschade bij gamend kind voorkomen door veilig gebruik koptelefoon'

16 MEI 2024 14:21 | VeiligheidNL
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Victor Zuidema

Aanleiding:
Na Kijkwijzer nu ook een Gamewijzer met leeftijdsadvies en tips voor ouders | Tech | NU.nl

Het is voor ouders en opvoeders belangrijk om over goede informatie en tips te beschikken over hoe ze kunnen omgaan met games en hun gamende kinderen. Vandaag werd bekend dat het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM), de organisatie achter de Kijkwijzer voor films, series en tv-programma’s, hiervoor nu ook een Gamewijzer in het leven roept. Naast daarin vervatte tips en adviezen doen ouders en opvoeders er goed aan ook te letten op het veilig koptelefoongebruik van gamende kinderen om gehoorschade te voorkomen.

Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat gamen tot gehoorschade kan leiden. Eerder onderzoek van VeiligheidNL toont daarnaast aan dat meer dan de helft van de Nederlandse jongeren tussen de 10 en 15 jaar een koptelefoon gebruikt bij het gamen. Ze gebruiken de koptelefoon niet alleen om de geluiden uit het spel goed te horen, maar ook om met andere spelers te praten. Helaas gebeurt dit lang niet altijd op een veilig volume. Zo luistert een kwart van de gamende jongeren in deze leeftijdscategorie naar een hoog volume van 70 procent of harder, wat kan leiden tot gehoorschade.

Bewust omgaan met harde geluiden is essentieel. Om gehoorschade bij hun gamende kinderen te voorkomen is het voor ouders en opvoeders dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de volumebegrenzer van de koptelefoon aanstaat en er gekozen wordt voor een model dat goed over de oren van het kind heen valt. Zo worden omgevingsgeluiden goed gedempt en hoeft het geluid op de koptelefoon niet zo hard.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws