Op 4 november verschijnt: Kroniek van Nieuw-Guinea, Papua-Indonesië - van ontdekking tot vrijheidsstrijd, 1500 tot heden. Eeuwenoude Papuavolken, speelbal van de wereldgeschiedenis, in hun voortbestaan bedreigd.
Een monumentale, driedelige kroniek van ongekende diepgang over de rijke geschiedenis, cultuur, tragedie en de aanhoudende vrijheidsstrijd van Papua. Dit is het volledige verhaal van tamelijk onbekende volken, die ondanks alles blijven vechten voor hun land, levensstijl en vrijheid. Opgetekend door Prof. Dr. René Hoksbergen, die na meer dan 10 jaar onderzoek en 60 jaar betrokkenheid, met deze kroniek wil bijdragen aan meer kennis over land en volken. Hij hoopt op internationale aandacht en steun voor de bedreigde Papua’s.
Papua, het op één na grootste eiland ter wereld, is een land van contrasten en veerkracht. Duizenden jaren lang leefden de Papua-volken geïsoleerd door ondoordringbaar oerwoud, hoge bergen en uitgestrekte moerassen. Elk volk kende zijn eigen taal, religie en tradities. De rijke culturele diversiteit werd in de 19e eeuw doorbroken door de komst van westerse ontdekkingsreizigers, zendelingen en missionarissen, die grote veranderingen met zich meebrachten. De Tweede Wereldoorlog bracht verschrikkingen door de Japanse bezetting. Na de oorlog probeerde Nederland de Papua's naar zelfstandigheid te leiden, maar dit werd gedwarsboomd door de nieuwe Indonesische Republiek. Onder Amerikaanse druk werd Papua in 1963 overgedragen aan Indonesië, wat leidde tot grootschalige exploitatie en onderdrukking van de Papua-bevolking.
Deze kroniek beschrijft de impact van de kolonisatie en de huidige situatie van de Papua's. Ontbossing, mijnbouw en massale transmigratie, vooral vanuit Java, veranderden hun leefomgeving drastisch. Hun cultuur en bezitsrechten staan onder zware druk. Toch duurt de strijd voor onafhankelijkheid en mensenrechten voort, zoals blijkt uit de gijzeling van een Nieuw-Zeelandse piloot begin 2023.
Met 2.000 pagina’s aan gedetailleerde beschrijvingen en analyses, gebaseerd op gesprekken met Papua's en andere betrokkenen en 800 geraadpleegde bronnen, biedt dit monumentale werk een diepgaande kijk op de geschiedenis, cultuur en politieke situatie van Papua. Deze kroniek is essentieel voor iedereen die meer wil begrijpen van de geschiedenis en cultuur van de Papua's en de bredere context van genegeerde mensenrechten
Hoofdstukken omvatten:
Presentatie vindt plaats op 4 november in Kontakt der Kontinenten te Soesterberg om 15.00 uur
Prof. Dr. René Hoksbergen, emeritus-hoogleraar adoptie aan de Universiteit Utrecht, combineert wetenschappelijke kennis met persoonlijke ervaringen als Nederlands veteraan in en bezoeker van Nieuw-Guinea. Ruim tien jaar lang werkte hij aan deze kroniek. Hij schreef veel boeken en artikelen over volwasseneneducatie, adoptie, Papua, e.a. en ziet parallellen tussen geadopteerden en Papua's vanwege het verlies van hun identiteit.