Nooit Meer Auschwitz Lezing 2024 - Nobelprijswinnaar 'Memorial' naar Amsterdam

22 JAN 2024 14:45 | Nederlands Auschwitz Comité

Op 24 januari 2024 zal Dr. Nikita Petrov, vicevoorzitter van de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial, de prestigieuze Nooit Meer Auschwitz Lezing verzorgen in Amsterdam.

Historicus Nikita Petrov is verbonden aan de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial. Deze organisatie kreeg in 2022 een gedeelde Nobelprijs voor de Vrede. Petrov is vicevoorzitter van het Memorial Wetenschappelijk Onderzoekscentrum in Moskou. Op 24 januari zal hij spreker zijn bij de ‘Nooit meer Auschwitz’ Lezing in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Jaarlijks wordt een prominente spreker (of organisatie) uitgenodigd die zich bijzonder inzet voor de strijd tegen antisemitisme, racisme en discriminatie. 

Nikita Petrov zal bij deze gelegenheid namens Memorial de Annetje Fels-Kupferschmidt Onderscheiding ontvangen. De ‘Nooit meer Auschwitz’ Lezing wordt georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies en de Sociale Verzekeringsbank.

Over Dr. Nikita Petrov

Nikita Petrov (Kiev, 1957) werkt aan nationaal en internationaal historisch onderzoek over de politieke onderdrukking tijdens de Sovjetperiode (1917-1991). Hij is gespecialiseerd in de Russische geheime dienst in deze periode, waarover hij veel wetenschappelijke publicaties schreef. Hij promoveerde bij het Oost-Europa Instituut van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Later publiceerde hij samen met UvA-historicus Marc Jansen over Nikolai Ezhov (1895-1940), Stalins hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst, tevens zijn trouwe uitvoerder van executies.

Over Memorial

Memorial, dat in 2022 werd bekroond met een gedeelde Nobelprijs voor de Vrede, staat bekend om zijn inzet voor historisch onderzoek en het bevorderen van mensenrechten in de landen die ooit deel uitmaakten van de Sovjet-Unie. Het werd officieel opgericht in 1992, onder andere door fysicus en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov, maar was al actief sinds de jaren 80.

De Nobelprijs voor de Vrede die Memorial ontving, onderstreept de cruciale rol van de organisatie in het bevorderen van burgerrechten, het documenteren van oorlogsmisdaden en het aan de kaak stellen van machtsmisbruik. Memorial, dat nu al 35 jaar actief is, heeft afdelingen in verschillende regio's van Rusland, Oekraïne en meerdere West-Europese landen. De organisatie is sinds 28 december 2021 officieel verboden door het Russische hooggerechtshof.

Fedde Schouten 06 51 952 340 fedde@yardmen.nl

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws