Europees vakantieweer: meer buien, tropenhitte verdwijnt

27 JUN 2024 07:34 | Meteovista

Vanaf maandag krijgt Europa te maken met een westenstroming. Dit veroorzaakt koeler en wisselvalliger weer in grote delen van Europa. In Berlijn is het komend weekend nog zo'n 30 graden, maar volgende week liggen maxima nog rond een graad of 22. Ook passeren regelmatig regen- en onweersbuien. In het uiterste zuiden blijft het droog en wordt het komende week juist warmer: de temperatuur stijgt van 30 à 33 graden naar 34 tot lokaal 38 graden.

Dit weekend is het op veel plaatsen nog zomers tot tropisch warm. Zo is het zaterdag in Berlijn en Zürich zo’n 30 graden en in Rome zelfs ruim 35 graden. Ondanks de warmte is het wel wisselvallig. Vanaf Spanje beweegt gedurende het weekend een storing noordoostwaarts. Hierdoor is voornamelijk in Noord-Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland kans op flinke regen- en onweersbuien.

Toenemende wisselvalligheid

Vanaf maandag krijgen we te maken met een westenstroming, wat koeler en wisselvalliger weer met zich meebrengt. Voornamelijk voor noordwest Europa betekent dit een stuk minder zonneschijn en vaker regen. De meeste regen lijkt weggelegd voor het noorden van Frankrijk, Duitsland en de Alpenlanden, maar in de eerste helft van de week zijn ook Noord-Italië en de Balkanlanden nog erg gevoelig voor buien. Tussen de buien door zijn er regelmatig droge perioden waarbij ook van tijd tot tijd de zon schijnt. 

Zuidelijke regio's als Portugal, Spanje, Zuid-Italië of de Griekse eilanden zullen van het wisselvallige weer weinig merken. Het is hier vrijwel heel de dag droog en ook de zon schijnt uitbundig: heerlijk weer voor een echte zonvakantie. De zonkracht is in deze tijd van het jaar erg hoog. In plaatsen als Valencia, Palermo of op de Griekse eilanden bereikt de zonkracht dagelijks namelijk UV-index 8 of 9. Een onbeschermde huid kan dan al in minder dan 10 minuten verbranden.

Zuid-Europa zomers tot tropisch warm

Met de westenstroming gaat in de noordelijke helft van Europa de temperatuur ook enkele graden omlaag. In Berlijn is het maandag nog maar zo’n 22 graden en in Luzerne verliezen we zelfs 10 graden: de maxima dalen van 30 graden naar nog maar 20 graden. Langs de Franse westkust zien we ook een redelijke daling van zo’n 26 naar 21 graden. Dit is iets kouder dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar: in Nantes is het in de eerste week van juli overdag normaal zo’n 24 graden.

In het zuiden van Europa houden de hoge temperaturen daarentegen ook volgende week nog aan. Op grote schaal ligt de temperatuur dagelijks tussen 25 en 29 graden, zoals in Albufeira of Nice. Op veel andere plaatsen, bijvoorbeeld Madrid, Palermo en Iraklion, is het tropisch warm: het kwik stijgt hier dagelijks tot 30 à 33 graden. In het zuiden van Spanje en het binnenland van Griekenland kan de temperatuur in de loop van de week nog enkele graden hoger uitvallen: op enkele plaatsen wordt het dan 38 graden.

Alpen gevoelig voor onweersbuien

Vakantiegangers in de Alpen moeten rekening houden met weer dat snel kan omslaan. De dagen beginnen vaak droog en zonnig, maar in de loop van de middag komen regelmatig stevige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. In bergachtige gebieden kunnen deze buien snel ontstaan.

Het online bericht: https://www.meteovista.be/nieuws/27-6-2024-zomervakantie-weerbericht-europa

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws