'Verdrinkingen lopen op door te weinig bewustwording over zwemveiligheid'

19 JUL 2022 13:22 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, NSWZ, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Zwemmer (22) verdronken in zee bij Velsen-Noord | RTL Nieuws

Een 22-jarige zwemmer is bij Velsen door onverwachte omstandigheden tijdens het zwemmen vermist geraakt en overleden teruggevonden. Het is het zoveelste slachtoffer dit jaar in een zomer die pas net begonnen is. Er moet vanuit instanties meer budget voor voorkoming en preventie komen om te proberen mensen bewuster te maken van de gevaren van zwemmen in open water.

Het mooie weer zet in volle kracht door en de trieste nieuwsberichten van verdrinkingen of bijna-verdrinkingen stromen binnen. Wat gaat er mis? Is er te weinig toezicht, zijn mensen te slecht voorbereid, is de zwemvaardigheid zo slecht of worden mensen te slecht geïnformeerd? Voor zwemvaardigheid en voorlichting is wel wat te zeggen. De grote vraag is, wat is hieraan te doen?

De Reddingsbrigade Nederland (KNBRD) probeert zo goed en zo kwaad mensen te attenderen op de gevaren van het water. Het is natuurlijk van groot belang om mensen zo goed mogelijk te informeren. Maar is dat in deze tijd wel voldoende? Leven ze zich wel voldoende in in de mensen die een dag vrij hebben en zonder gezeur willen genieten van het mooie weer?

Door ook die andere kant te belichten - van mensen die zonder gedoe een vrije dag willen vieren - moet er meer bewustwording komen. Niemand wil behandeld worden als klein kind en iedereen is op zijn of haar eigen manier eigenwijs. Maar hoe maak je dan duidelijk dat verdrinking een groot risico en gevaar met zich mee brengt? Met foto’s, flyers of geluidsmeldingen op het strand. Borden om de zoveel meter op het strand. Misschien wel alles tegelijk. Bij marketing gaat het ook om de kracht van herhalen.

Een slagzin als 'Ook al ben je vrij, houd je kop erbij' zou een begin zijn. Daarnaast zou het goed zijn als er meer kennis komt van de vlaggen die gevoerd worden op het strand. Misschien wat om regelmatig in de krant en in het nieuws voorbij te laten komen. Weet iedereen nog hoe het zit?

  • Gele vlag - Geeft gevaar aan. Wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water wordt afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam te zijn.

  • Rode vlag - Niet zwemmen! Wordt gehesen als de condities van het (zwem)water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden.

  • Rood over Geel - LifeGuard aanwezig. Geeft aan dat de reddingspost is geopend en dat er toezicht wordt gehouden door gekwalificeerde LifeGuard.

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ). Voor deze tekst is gebruikgemaakt van de site van de Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties; zie nivz.nl/vlaggen

Meer binnen deze rubriek