APELDOORN - Apeldoorn wil binnen afzienbare tijd “Green Capital of Europe”worden. De groene en royale hoofdstad van de Veluwe heeft daarvoor alle ingrediënten in huis: een bosrijke omgeving, klimaatvriendelijke woonwijken en veel innovatieve bedrijven op het gebied van duurzaamheid. Apeldoorn is in Nederland één van de koplopers in de energietransitie. Het is dan ook niet voor niets dat juist in deze stad deze week het Nationaal Warmte Congres wordt gehouden.
De groene hoofdstad van de Veluwe heeft volgens CBS-cijfers de meeste vierkante meters groen en bos van heel Nederland. Maar Apeldoorn pioniert ook als het gaat om Groen Doen. “De stad geeft alle ruimte aan Willy Wortels en innovatieve bedrijven op het gebied van duurzaamheid en energietransitie”, zegt Rick Bruins van Remeha. Van dat bedrijf hebben de demissionaire ministers Jetten en De Jonge net de grootste warmtepompenfabriek van Nederland geopend in Apeldoorn. Elke 84 seconden rolt bij Remeha een nieuwe pomp van de band. “De duurzaamheidscoalitie hier vind ik echt uniek. Een groot aantal bedrijven en gemeente werkt nauw samen. Niet teveel praten, maar praktisch en daadkrachtig aan de slag. Zo verduurzamen we heel Apeldoorn en vanuit hier ook heel Nederland.” Volgens Bruins is Apeldoorn daardoor aantrekkelijk voor groene bedrijven. “Dat zorgt nu al zichtbaar voor groei in investeringen en werkgelegenheid. Bovendien staan we op het netvlies in Den Haag. Apeldoorn heeft volgens mij alles in huis om binnen enkele jaren Green Capital of Europe te worden.”
Eerste Warmte-netwerkbedrijf in Nederland
Apeldoorn is ook één van de koplopers in Nederland als het gaat om de energietransitie, waaronder de verduurzaming van woningen. “We zijn één van de eerste gemeenten, die hiervoor een Warmte-netwerkbedrijf heeft opgericht”, vertelt Ellen Luten vol trots. Zij geeft als programmamanager leiding aan de energietransitie van de gemeente. Dit programma bestaat uit drie deelprogramma’s; besparen en zelf opwekken, de warmtetransitie en het integrale energiesysteem gericht op energiezekerheid. “De bedoeling is dat onze rioolwaterzuivering vanaf 2026 warmte gaat leveren aan bijna 3000 woningen en bedrijven in de wijk Kerschoten. Ook in twee andere wijken en het dorp Loenen zijn we aan de slag om de stap te zetten naar duurzame warmte.”, aldus Luten, die aangeeft dat de gemeente zelf het goede voorbeeld geeft door de eigen gemeentelijke gebouwen te verduurzamen en bij inkoop o.a. eisen te stellen om de uitstoot van CO2 te verminderen.
Op de bedrijventerreinen wordt volop gewerkt aan Smart Grids, dit is een systeem dat de vraag naar elektriciteit beïnvloedt aan de hand van het duurzame aanbod op dat moment. Bijkomend voordeel is dat hiermee netcongestie wordt voorkomen. “Bij elke warmte- en energieoplossing worden inwoners en ondernemers nauw betrokken”, vertelt Ellen. “Het draait allemaal om hun huizen en bedrijfspanden, dus is draagvlak en samenwerking een voorwaarde om de doelstelling van energieneutraal en aardgasvrij in 2050 te halen. En dan helpt het dat bedrijven als Remeha hun maatschappelijke verantwoordelijkheid laten zien en met initiatieven komen voor de allerarmste huishoudens in de stad (gratis warmtepomp). En ook het “thuisverduurzamingsplan” is door Achmea in Apeldoorn bedacht, waarmee medewerkers van bedrijven en organisaties met belastingvoordeel (net als het vroegere fietsenplan) thuis maatregelen kunnen nemen.”
Nationaal warmtecongres in Apeldoorn
Dankzij de proactieve groene aanpak en samenwerking, strijkt het Nationaal Warmte Congres deze week neer in Apeldoorn. Ruim driehonderd deelnemers uit heel Nederland komen donderdag 12 oktober naar de stad voor inspiratie en kennisdeling. Ze werken o.a. bij ministeries, Autoriteit Consument en Markt, TNO, gemeenten, woningcorporaties, warmteleveranciers en adviesbureaus. De gemeente en verschillende Apeldoornse bedrijven hebben een prominente plek in het programma. “De organisatie heeft bewust voor Apeldoorn gekozen”, zegt Claudi Groot Koerkamp, directeur van Apeldoorn Partners met enige trots. “Dat geeft aan dat de belofte van groene en royale hoofdstad geen praatje voor de bühne is, maar dat we dat met z’n allen in Apeldoorn echt waarmaken. De samenwerking tussen gemeente, bedrijfsleven en bewoners trekt pioniers aan, waardoor we in Nederland voorop lopen met duurzaam denken en doen.” Groot Koerkamp vindt het prachtig dat nu al voorzichtig de krachten worden gebundeld om te gaan voor het keurmerk Green Capital of Europe. “Daarvoor moet nog veel gebeuren, maar ik ben ervan overtuigd dat we dat samen kunnen doen. Het zal de stad veel voordeel opleveren op het gebied van naamsbekendheid, innovatie, werkgelegenheid en economische spin-off.”
Dit is een origineel bericht van Apeldoorn Partners