Fototentoonstelling Eddy van Wessel in Nationaal Militair Museum

12 SEP 2024 10:56 | Nationaal Militair Museum

2 oktober a.s. opent Minister van Defensie Ruben Brekelmans, in het Nationaal Militair Museum (NMM), een aangrijpende fototentoonstelling van de internationaal bekroonde oorlogsfotograaf Eddy van Wessel. De tentoonstelling, getiteld ‘War Stories. Ukraine up close’, biedt een intieme en onverbloemde blik op de verwoestingen en menselijke tragedies die voortkomen uit het conflict in Oekraïne. De tentoonstelling is te bezoeken van 3 oktober 2024 t/m 31 augustus 2025.

‘War Stories. Ukraine up close’

De tentoonstelling bestaat uit een selectie van foto's die zowel de gruwel van de oorlog als de veerkracht van de Oekraïense bevolking tonen. Van Wessel's werk is niet alleen een documentatie van het conflict, maar ook een krachtige oproep tot bewustwording en reflectie. Elk beeld vertelt een verhaal, en samen vormen ze een getuigenis van de veerkracht, pijn en hoop te midden van verwoesting. Eddy van Wessel: “Ik hoop dat mensen in hun hoofd op reis gaan naar Oekraïne. Dat ze denken: what the fuck gebeurt daar? En dat ze uiteindelijk begrijpen wat een oorlog met iemand doet. Als dat gebeurt, zou ik al heel blij zijn”.

War Diaries

‘War Diaries’ is een extra project voor families met kinderen en bezoekers die ‘War Stories. Ukraine Up Close’ te indrukwekkend vinden. ‘War Diaries’ is een reizende expositie van de Oekraïense Khrystyna Khranovska, waarin persoonlijke verhalen van kinderen en tieners rond de oorlog in Oekraïne worden getoond. Veertien Oekraïense kinderen tot zeventien jaar vertellen hoe het is om in een oorlog te moeten leven. Ieder verhaal gaat vergezeld van een persoonlijk object, zoals een knuffel of een dagboek.

Mentale Eerste Hulp

Het NMM erkent dat de foto's en videoverhalen een diepe indruk kunnen maken op bezoekers. Hoewel emoties verbindend en helend kunnen zijn, willen we ook ondersteuning bieden aan degenen die zich overweldigd voelen. Daarom richten we binnen het NMM een Mentale Eerste Hulp in. Onze medewerkers krijgen speciale training om op een constructieve manier om te gaan met de mogelijk emotionele reacties van bezoekers.

Opening

De officiële opening van ‘War Stories, Ukraine up close’ vindt plaats op 2 oktober om 15.30 uur in het NMM. Tijdens de opening zal Eddy van Wessel zelf aanwezig zijn om meer te vertellen over zijn ervaringen in Oekraïne en het creatieve proces achter zijn werk. Ook zal de nu 18-jarige Sofiia Chromakova uit Mariupol aanwezig zijn. Zij maakte speciaal voor ‘War Diaries’ twee schilderijen en deelde haar verhaal.

De tentoonstelling loopt van 3 oktober t/m 31 augustus 2025 en is dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis, maar een donatie ter ondersteuning van humanitaire hulp in Oekraïne wordt zeer gewaardeerd.

Nationaal Militair Museum

Het NMM in Soesterberg is één van de drie Koninklijke Defensiemusea in Nederland. Gezamenlijk willen we bij een groot publiek het besef vergroten dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. We willen daarmee recht doen aan het aandeel van de krijgsmacht in onze nationale geschiedenis en aan haar rol in de bescherming van onze vrijheid en vrede. Meer informatie op NMM.nl of volg ons via Facebook en Instagram. NMM.nl/warstories.

 

Programma opening 2 oktober 2024: 15:30 - 16:00 uur Ontvangst in het NMM 16:00 - 16:10 uur Welkom door Marita Schreur, directeur SKD a.i. 16:10 - 16:20 uur Eddy van Wessel, fotograaf 16:20 - 16:25 uur Khrystyna Khranovska, initiatiefnemer War Diaries 16:25 - 16:30 uur Intermezzo Sounds of Change 16:30 - 16:40 uur Ambassadeur Oekraïne Oleksandr Karasevych 16:40 - 16:45 uur Minister van Defensie Ruben Brekelmans 16:45 - 18:30 uur Bezoek tentoonstelling en Friet van Franky & Coen Perspreview 2 oktober 10.30 uur. Er is gelegenheid voor een interview met Eddy van Wessel en de nu 18-jarige Sofiia Chromakova uit Mariupol en de tentoonstelling te bezoeken. Voor meer informatie en/of beeldmateriaal; Nationaal Militair Museum, Carla Marcus, 0643-507032 of c.marcus@nmm.nl. Aanmelden en verzoeken tot interviews graag via c.marcus@nmm.nl.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur