Zeldzame Zoldervondst Tweede Wereldoorlog Tentoonstelling

15 OKT 2024 10:32 | Ton Bastings

In een houten woning in Boxtel werd enkele jaren geleden bij toeval een uitgebreid oorlogsarchief ontdekt. Voordat deze collectie in de vergetelheid verdwijnt van nationale archieven, wordt dit privé-archief eenmalig tentoongesteld in het Jan Cunen Museum in Oss, tot en met 27 oktober 2024.

Op de zolder van zijn ouderlijk huis vond Ton Bastings in 2020 in twee houten legerkisten honderden geïllustreerde brieven, documenten, foto’s en wapens uit de periode 1938-1946. Zij vertellen het verhaal van twee Osse geliefden, een verhaal waarover thuis nooit werd gesproken.

Vader Jo Bastings was officier in opleiding toen de oorlog uitbrak. Hij vocht in de Peel-Raamstelling, ontvluchtte de arbeitseinsatz in Karlsruhe, dook onder in Winssen waar hij in de ondergrondse zat en de stoottroepen oprichtte en vertrok begin 1945 met de Pioniergroepen in het 21e leger van Montgomery naar de Rijn in Duitsland. Zijn geliefde Maria Hubertus herbergde op de zolder van haar ouderlijk huis in Oss 40 geallieerden uit Schotland, Canada en Engeland. Hun herinneringen zijn allemaal bewaard gebleven.

Desgewenst is zoon Ton Bastings uw gids bij deze collectie. Hij licht middels een rondleiding de foto toe van zijn vader met Titus Brandsma en vertelt onder andere het verhaal van het buitgemaakte Duitse pistool, de paniek bij de mobilisatie, over de tijgers van Java, de valse persoonsbewijzen, de muziekkeuze van de geallieerden op een Osse zolder, het telegram van de Engelse koning George VI aan Nederlandse strijders aan de Rijn en een ontluikende liefde in Nederlands Indië. Dit alles door de ogen van twee Osse geliefden.

In september en oktober wordt in veel plaatsen in Nederland herdacht dat de bevrijding 80 jaar geleden plaatsvond. Alle gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog komen op deze expositie bij elkaar en geven de nieuwe generaties een beeld van hun ouders en voorouders tijdens deze periode in onze geschiedenis. Het is zoals het NIOD het verwoordt: “brieven zijn de oorlog uit eerste hand”.

Oorlogsfoto’s van fotograaf Leo van den Bergh en een kort filmverslag van de bevrijding van Oss omlijsten deze expositie. Dit alles tot en met 27 oktober 2024 op de zolder van het Jan Cunen Museum in Oss.

**NOOIT ZONDER JOU! DE TWEEDE WERELDOORLOG DOOR DE OGEN VAN OSSE GELIEFDEN**

 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur