Vandaag start de klimaattop COP29 in Azerbeidzjan, waar wereldleiders en beleidsmakers samenkomen om beslissingen te nemen in de strijd tegen klimaatverandering. Het belangrijkste punt op de agenda is het vaststellen van een verhoogd klimaatfinancieringsdoel, waarmee ontwikkelingslanden beter ondersteund kunnen worden bij klimaatactie. "Zonder verhoogde financiële toezeggingen aan landen in het mondiale Zuiden ondermijnen we het fundament voor het behalen van de internationale klimaatafspraken uit het Akkoord van Parijs," zegt Rosa van Driel, klimaatexpert bij CARE Nederland.
CARE dringt aan op een rechtvaardige en substantiële verhoging van de internationale klimaatfinanciering. De organisatie pleit voor een jaarlijkse financiering van minimaal 1.000 miljard dollar – een aanzienlijke stijging ten opzichte van de huidige afspraak van 100 miljard dollar. Deze financiering is essentieel voor landen die het hardst getroffen worden door de klimaatcrisis, zodat zij zich kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, van klimaatgerelateerde rampen kunnen herstellen en hun samenleving duurzamer kunnen maken.
Vrouwen en meisjes in kwetsbare gemeenschappen worden vaak het zwaarst getroffen door de klimaatcrisis en hun perspectief wordt zelden meegenomen in de besluitvorming. CARE roept op tot concrete maatregelen die vrouwen beter in staat stellen zich te beschermen en hun stem te laten horen in klimaatbeleid. Tijdens COP29 staat de herziening van het Gender Action Plan op de agenda. CARE pleit hierbij voor meer ambitie op het gebied van gendergelijkheid, met duidelijke, meetbare doelstellingen en voldoende financiering om duurzame impact te realiseren.
Ook Nederland moet zijn klimaatfinanciering verbeteren. Al jaren betaalt Nederland internationale klimaatsteun met middelen uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking, wat internationale afspraken schendt. Nu er ongeëvenaarde bezuinigingen op dit budget gepland zijn, roept CARE Nederland op tot nieuwe financieringsbronnen om aan de internationale doelen te voldoen. Alleen zo kan Nederland een geloofwaardige partner in klimaatactie blijven, zoals ook het huidige kabinet nastreeft.
Rosa van Driel, klimaatexpert bij CARE Nederland, volgt de onderhandelingen nauwgezet vanuit Baku. Zij zal de rol van Nederland kritisch blijven volgen tijdens COP29.
Dit is een origineel bericht van CARE Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.