Smartphonegebruik veroorzaakt RSI-klachten

29 FEB 2024 11:00 | RSI-Vereniging

Uit onderzoek blijkt dat door het gebruik van steeds meer apparaten, het beeldschermgebruik toeneemt en daardoor helaas ook RSI-klachten. Vandaag, op de allerlaatste dag van februari is het Internationale RSI-dag en daarom vraagt de RSI-vereniging dit jaar speciaal aandacht voor klachten door het toegenomen gebruik van smartphones.

Bijna anderhalf keer zo veel klachten

Het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel) registreert met welke klachten mensen naar de huisarts gaan. In 2015 ging 12,3% van de huisartsbezoeken over nekklachten, in 2022 was dat 18,3%. Bijna anderhalf keer zo veel.

Smartphonegebruik

In 2023 waren er in Nederland 22,12 miljoen (2021: 17,01 miljoen) mobiele connecties. Bijna iedereen heeft een smartphone en soms meer dan één, voor werk en privé. We zitten een steeds groter deel van de dag op een beeldscherm te kijken, zoals laptop, tv en smartphone.

Onderzoeken laten zien dat we gemiddeld 65,8 keer per dag onze telefoon oppakken. We zitten gemiddeld vier uur per dag voor een beeldscherm. Daar komt beeldschermgebruik op het werk nog bij. Dat is erg veel en dit heeft gevolgen.

Het gebruik van smartphones neemt toe. Steeds jongere kinderen leren al te swipen, tieners en volwassenen zijn constant op hun apparaat bezig, veel op sociale media. Een smartphone heeft veel voordelen en er kan veel, maar dat heeft een keerzijde.

Fysieke en mentale gevolgen

Iedereen heeft wel eens gehoord van de gsm-arm, sms-duim, iPad-schouder en WhatsApp-vinger. Of heeft er zelf last van. Naast deze fysieke klachten zijn er ook mentale klachten zoals stress en depressiviteit en slapeloosheid.

Via Google wordt steeds vaker gezocht op de term nekpijn. Voor de RSI-Vereniging een indicatie voor de toename van het aantal mensen met klachten. Die nekklachten kunnen doorstralen naar arm, hand en schouders.

Langdurige (nek-)klachten kunnen op den duur je hele leven ontwrichten als je hierdoor niet meer kunt studeren of werken, je huis schoonmaken of leuke sportieve- of vrijetijdsbezigheden doen.

Oorzaken

RSI-klachten ontstaan door steeds dezelfde bewegingen te herhalen, of door langdurig in een verkeerde houding dingen te doen, waardoor spieren en gewrichten worden overbelast. De oorzaak van de toename van nekklachten ligt bij het toenemende telefoongebruik.

Tijdens het typen op een smartphone belast je duim en nek zwaar. Het vasthouden van je telefoon met één hand en het typen met één duim zonder ondersteuning voor de armen verergeren de klachten in nek en schouders. En dan ook nog in een slechte houding: met je hoofd naar beneden, je nek gebogen om de telefoon te lezen en om berichten te versturen.

RSI-klachten blijven bestaan

Vanaf de jaren 90 hebben werkgevers steeds meer aandacht voor gezond beeldschermwerk. Werkplekken en werksituaties zijn ergonomisch aangepast om klachten te voorkomen en dat heeft geholpen.

In plaats van in een slechte houding achter de computer zijn we nu in een slechte houding de hele dag bezig met onze smartphone. Op de werkplek, in onze vrije tijd, onderweg en op vakantie. Daarnaast komen we op steeds jongere leeftijd in contact met de smartphone. Het risico op RSI-klachten is daardoor veel groter.

Meer aandacht nodig voor RSI-klachten

Met gemiddeld bijna twee telefoons per persoon en de laatste onderzoeken die aantonen dat veelvuldig telefoongebruik leidt tot fysieke en mentale klachten, vinden wij als RSI-vereniging dat er meer aandacht moet zijn voor deze gevolgen. Want langdurige klachten kunnen veel impact hebben op de rest van je leven.

Zie ook onze blog Nekklachten. Hoeveel zit jij op je smartphone? (https://rsi-vereniging.nl/nieuws/rsi-klachten-door-de-smartphone).

Uitnodiging

Op zaterdag 23 maart organiseert de RSI-vereniging in Amersfoort de themamiddag Hoofd, lijf en leden over de beste manier om RSI-klachten aan te pakken, met als gastspreker neuroloog drs. W.G.H. Oerlemans.

Het is voor leden en niet-leden, er zijn er geen kosten aan verbonden. Meer informatie en inschrijven op de website: rsi-vereniging.nl. Pers is van harte welkom.

https://rsi-vereniging.nl/algemeen/themamiddag-zaterdag-23-maart-2024-de-puzzel-van-pijn-ontrafelen.

Meer binnen de rubriek Zorg