Finale Self Driving Challenge 2024 

13 JUN 2024 10:14 | RDW

Op vrijdag 14 juni 2024 is de finale van de zesde editie van de Self Driving Challenge. Dit jaar doen er maar liefst 9 studententeams van verschillende hogescholen en universiteiten mee aan de challenge. Nieuw dit jaar zijn de twee categorieën: de open en de gesloten categorie. De finale vindt dit jaar plaats op het RDW Testcircuit in Lelystad en wordt gehost door Huge Car Guy Roland Tameling.  

Doelstellingen 

De Self Driving Challenge heeft als doel het opdoen van kennis over de complexiteit van autonome voertuigen. Met een nieuwe opzet wil de organisatie voldoen aan de actuele kennisbehoefte van de RDW en zich nog beter voorbereiden op een toekomst waarin autonome voertuigen een steeds grotere rol krijgen. Voor studenten is het een unieke kans om zich verder te ontwikkelen op het gebied van smart mobility. De wedstrijd brengt autonoom rijden dichter bij het grote publiek. Ook zorgt de wedstijd voor aansluiting bij onderwijs en arbeidsmarkt.  

Deelnemers 

Steeds meer onderwijsinstellingen zien het belang in van de Self Driving Challenge. Door kennis op te halen en te delen, willen zij, samen met de RDW, koploper zijn in nieuwe ontwikkelingen binnen smart mobility.  

De onderwijsinstellingen die dit jaar meedoen aan de challenge zijn de Haagse Hogeschool, Fontys, Hanze, Windesheim, Hogeschool Rotterdam, NHL Stenden, Universiteit van het Noorden, Universiteit Twente en de Technische Universiteit Eindhoven.  

Twee categorieën 

De challenge is dit jaar verdeeld in 2 categorieën. Teams die deelnemen aan de gesloten categorie ontvangen van de RDW een computer om een elektrische RDW-kart in bruikleen te programmeren en aan te sturen. De teams mogen de hardware in deze categorie niet wijzigen. Nieuw dit jaar is de open categorie. De teams in deze categorie nemen hun eigen voertuig mee. Dit voertuig moet voldoen aan een aantal minimumeisen. De teams hebben vrijheid in hardware, sensoropties en rekenkracht. De RDW biedt deze teams geen ondersteuning bij de hardware en het voertuig.  

De finale 

Na vele weken programmeren en testen mogen de studententeams op 14 juni laten zien wat ze in huis hebben. Dat gebeurt dit jaar op het RDW Testcentrum in Lelystad. De studententeams gaan de strijd met elkaar aan door de zelfrijdende voertuigen zo goed mogelijk een aantal proeven uit te laten voeren. Zoals het stoppen voor een verkeerslicht, fileparkeren, het inhalen van een voertuig en een voetganger voorrang geven bij een zebrapad. De teams die dit het beste en het snelste doen, winnen de challenge. Er zijn dit jaar twee winnaars: één in de gesloten categorie en één in de open categorie. 

De finale is live te volgen via een app en op YouTube.  Self Driving Challenge 2024 - Final Race - YouTube 

Rol voor de RDW 

De RDW faciliteert de Self Driving Challenge en voorziet de deelnemende onderwijsinstellingen van de benodigde hard- en software. Daarnaast organiseert de RDW testdagen en kennissessies waarin kennis en expertise wordt gedeeld.  

Het stimuleren van onderzoek naar zelfrijdende voertuigen in het kader van veiligheid, duurzaamheid en rechtszekerheid in mobiliteit, dat is de missie van de RDW.  

 Noot voor de pers 

Ben je journalist en wil je bij dit event aanwezig zijn voor een reportage of interview met een van de teams of het organiserende team van de RDW? Vraag een persuitnodiging aan bij Thérèse de Vroomen via persvoorlichting@rdw.nl of 06-27408529. Kijk voor meer informatie op selfdrivingchallenge.nl of instagram: @selfdrivingchallenge 

 

Studenten en RDW doen bij Self Driving Challenge kennis op van autonome voertuigen

Afbeelding RDW

Meer binnen de rubriek Auto’s en motoren