Junior klimaatburgemeesters laten Arnhem overstromen in Virtual Reality

20 JUN 2024 13:36 | Stichting GeoFort

Op de langste dag van het jaar mogen junior klimaatburgemeesters overnachten op het spannende forteiland van GeoFort: hét museum over de toekomst van de planeet aarde. De jongeren krijgen een divers programma aangeboden onder leiding van klimaatburgemeester Willemijn Simon van Leeuwen, tevens directeur en fortvrouw van GeoFort.

De klimaatburgemeesters worden op het fort ontvangen door Koning Afval die een robot heeft ontwikkeld om het afval slim te scheiden. Afval vormt een uitdaging met 8 miljard mensen op aarde. Zo wordt er wereldwijd elke dag een toren zo hoog als de Eiffeltoren weggegooid aan babydoekjes.

Overstroming in Arnhem

Vervolgens nemen de jongeren een kijkje bij een overstromingsscenario in Virtual Reality. Nederland is een laag land en met de zeespiegelstijging en heftige regenval neemt de kans op overstromingen toe. GeoFort heeft samen met de TU Delft, WUR, Tygron, Cyclomedia en de Waterschappen een spel ontwikkeld, waarbij je via een VR-bril kan ervaren hoe Arnhem overstroomt. Je vliegt over de stad en je ziet alle huizen, wegen en bomen in 3D. De jongeren krijgen de opdracht om in een helikopter virtueel over het gebied te vliegen en een aantal crisis-opdrachten uit te voeren. GeoFort heeft de innovatieprijs mogen ontvangen van het Duurzaamheidsfonds van Betuwewind voor dit spel. Op 21 juni is het spel officieel voor publiek gereed: de junior klimaatburgemeesters hebben de primeur!

 

Toekomststoel

Na het spel gaan de jongeren onder leiding van kunstenaars met 'afval' mooie toekomststoelen maken. Deze stoelen staan symbool voor de mening van de ongeboren generatie. Het streven is om op termijn zo'n toekomststoel in elke vergaderzaal te hebben staan, waarbij aan de lege toekomststoel de vraag wordt gesteld wat de volgende generaties zouden vinden van de te nemen besluiten. De stoel prikkelt om na te denken over de lange termijn. Op 21 juni maken de junior klimaatburgemeesters twee toekomststoelen. De ambitie van GeoFort is om dit concept op te schalen naar nationaal niveau. Tot slot blijft een groepje stoere klimaatburgemeesters overnachten op het spannende forteiland onder leiding van de fortvrouw.

GeoFort, Nieuwe Steeg 74, 4171 KG Herwijnen; www.geofort.nl. Willemijn Simon van Leeuwen, directeur GeoFort & klimaatburgemeester 06-20614572/ willemijn@geofort.nl Over GeoFort GeoFort is een interactief science center waar de toekomst van de planeet aarde centraal staat. Belangrijke thema’s zijn energietransitie, klimaatverandering, watermanagement en voedselinnovatie. GeoFort heeft mooie prijzen gewonnen, zoals de Europa Nostra Prijs en de titel ‘het beste kindermuseum ter wereld’. Het historische forteiland is als onderdeel van de waterlinie Unesco Werelderfgoed en heeft circa 100.000 bezoekers per jaar. Toekomstclub van GeoFort met 41 junior klimaatburgemeesters Om jongeren actief te betrekken heeft GeoFort een toekomstclub opgericht, waarbij de leden zich 'junior klimaatburgemeester' noemen. In 2024 hebben deze jongeren diverse activiteiten ondernomen. Ze zijn op excursie geweest met de dijkgraaf naar de versterking van de Waal. Ze zijn met een moderne molenaar op bezoek geweest naar een windmolen- en zonnepanelenpark. Ook hebben ze in Minecraft koelteplekken ontworpen en de beste ontwerpen gepresenteerd op de KlimaatExpo te Houten. https://www.geofort.nl/klimaatburgemeesters/
Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van Stichting GeoFort

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid