Topacteurs Bram Suijker en Tamar van den Dop brengen een liefdevolle ode aan het leven

17 NOV 2022 09:45 | Het Nationale Theater

Topacteurs Bram Suijker en Tamar van den Dop brengen een liefdevolle ode aan het leven

Every Brilliant Thing schijnt met een ontwapenende echtheid een licht op depressie   

Met Every Brilliant Thing creëerde Duncan Macmillan, bekend van de theaterhit People, places & things, een hartverwarmende monoloog die een zegetocht maakte over de wereld. Nu is het de beurt aan acteurs Tamar van den Dop en Bram Suijker om de Nederlandse theaters te veroveren met deze humoristische voorstelling, die met een ontwapenende echtheid een licht schijnt op depressie. Een unieke theaterervaring die geen avond hetzelfde is en waarbij het publiek medeverteller wordt van een hartverwarmend en hoopvol verhaal. Een liefdevolle ode aan het leven. Donderdag 26 en zaterdag 28 januari 2023 gaan Suijker en Van den Dop met hun versie van Every Brilliant Thing in regie van Erik Whien in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De voorstelling is t/m 22 maart 2023 te zien in theaters in het land.  

Het verhaal 

Een kind van zeven begint te schrijven aan een lijst met alle dingen die het leven de moeite waard maken. Terwijl het kind opgroeit, groeit de lijst mee. De stem van Nina Simone. De geur van oude boeken. Dromen dat je vliegt. Als er een miljoen dingen op staan blijkt de lijst, die begon als steun voor een depressieve moeder, een reddingsboei voor het inmiddels volwassen kind.

Every Brilliant Thing is een “hilarisch grappige” (The Guardian) voorstelling, waarbij je als publiek medeverteller wordt van een hartverwarmendscheurend en hoopvol verhaal dat met een ontwapende echtheid een licht schijnt op depressie. Een unieke collectieve theaterervaring met een swingende soundtrack van jazz en blues. Oover hoe ver we gaan voor de mensen van wie we houden, een warm pleidooi voor compassie en een liefdevolle ode aan het leven.     

Twee persoonlijke versies

Het stuk van Duncan Macmillan kan gespeeld worden door elke acteur, ongeacht leeftijd, gender(identiteit) of etnische achtergrond. Macmillan daagt makers van over de hele wereld uit om er hún tekst van te maken en dat is precies wat Het Nationale Theater dit seizoen doet door twee acteurs deze tekst op de planken te laten brengen. Regisseur Erik Whien heeft Bram Suijker en Tamar van den Dop de vrijheid gegeven om de tekst en het spel persoonlijk te maken. Zo verschilt de lijst met briljante dingen per acteur en gebruiken ze referenties die op hun lijf geschreven zijn. 

Zo ontstaan twee verschillende versies van hetzelfde verhaal en maken de bijdragen van de medevertellers in de zaal elke avond uniek.  

Verdiepende podcast en Spotify-playlist met troostrijke songs

Programmamaker Laura van Zuijlen maakt bij deze voorstelling twee HNTpodcasts. Een dubbelgesprek met Bram Suijker en Tamar van den Dop over onder andere over hoe het is om een voorstelling te spelen die door verschillende acteurs gespeeld kan worden. En een gesprek met schrijver Duncan Macmillan over het ontstaan en de noodzaak van het stuk. De HNTpodcasts zijn te beluisteren via alle populaire podcastplatformen en hnt.nl/EveryBrilliantThingPodcast. Daarnaast nodigde Het Nationale Theater de makers én publiek uit hun meest troostrijke nummer toe te voegen aan de Spotify-playlist Every Briljant Song. Op hnt.nl/EveryBrilliantSong beluister je de lijst die inmiddels uit ruim 17 uur muziek bestaat en lees je de verhalen achter de songs die zijn toegevoegd.

Tournee

In de zomer van 2020 waren er al een aantal werkvoorstellingen van Every Briljant Thing te zien in Den Haag, in het kader van Het Nationale Theater speelt altijd. Nu gaat de voorstelling van 18 januari t/m 22 maart op tournee langs theaters in het land. De premières zijn op 26 en 28 januari 2023 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Meer informatie en de actuele speellijst: www.hnt.nl/everybrilliantthing

Over de makers

Tamar van den Dop maakt sinds 2016 deel uit van het vaste ensemble van Het Nationale Theater, waar Bram Suijker tot 2021 ook deel van uitmaakte. Van den Dop schitterde in 2021 bij Het Nationale Theater als het hoofdpersonage Lea in Leedvermaak trilogie in regie van Eric de Vroedt. Suijker ontving voor zijn rol in Trojan Wars van HNTjong de Louis d’or 2022 voor meest indrukwekkende mannelijk dragende rol. Erik Whien sloot zich in 2021 officieel aan als gastregisseur bij Het Nationale Theater en brengt in seizoen 2022 / 2023 naast Every Briljant Thing ook Happy Days en Tijd zal ons leren naar het toneel.

Colofon

Tekst Duncan Macmillan | Regie Erik Whien | Spel Tamar van den Dop of Bram Suijker | Vertaling Sanne Parlevliet | Tekstbewerking Casper Vandeputte | Dramaturgie Willemijn Barelds | Kostuumadvies Lotte Goos | HNTpodcast Laura van Zuijlen

Noot voor de redactie, niet voor publicatie Voor meer informatie en interview-aanvragen: Dagmar Bokma | dagmarbokma@hnt.nl | 06-14 28 24 98

Meer binnen de rubriek Theater en voorstellingen