Feestelijke seizoensopening bij Theater Rotterdam met TRACK: Sample, Scratch & Rewind

16 AUG 2024 09:41 | Stichting Theater Rotterdam

Van 4 tot en met 7 september opent Theater Rotterdam het nieuwe theaterseizoen met TRACK: Sample, Scratch & Rewind. Deze begrippen met een oorsprong in de hiphop zijn ondertussen onmisbare elementen in álle kunst en cultuur. Ze staan voor hergebruiken, terugkijken of vooruitblikken, zoeken naar abstractie en oorsprong, opknippen en weer in elkaar zetten, eigen maken - en zo tot iets heel nieuws komen. 

Alida Dors selecteerde een groep makers, van gevestigd tot nieuw talent, om de krachten te bundelen en zelf te samplen en scratchen. In deze TRACK gebruiken ze werk dat ze eerder maakten als bron, of laten ze juist kleine previews zien van waar ze mee bezig zijn. Zelfs kostuums en decors zijn hergebruikt. Een expositie in de sfeer van een tweedehands platenzaak geeft dieper inzicht in de betekenis van scratching en sampling.

Het theaterseizoen openen met een TRACK is een nieuwe traditie bij Theater Rotterdam. Tijdens een TRACK kan iedere plek een podium zijn. Het publiek beweegt door het gebouw en ervaart theater, concert, dans, muziek, fashion en performance steeds weer in een nieuw perspectief. Met Sample, Scratch & Rewind laat TR zien waar het voor staat: een diverse gemeenschap van makers, die verbonden zijn en samenwerken met elkaar, de stad en het publiek.

MAKERS

Voor de TRACK nodigde Alida Dors een dwarsdoorsnede van de makers van TR uit:

Mathieu Wijdeven maakt samen met actrice en zangeres Carmen van Mulier een landschap van teksten over het koloniale verleden en personages waarvan ze geen afscheid konden nemen.

Samen met het kostuumatelier van TR verkent Dalton Jansen hoe dezelfde beweging er uit kan zien in verschillende, hergebruikte, kostuums.

In de voorstelling De Perzen plaatst Action Zoo Humain onder leiding van Chokri Ben Chikha een stuk van 2500 jaar geleden in de hedendaagse actualiteit. In de TRACK zie je twintig minuten uit de voorstelling.

Choreograaf Sedrig Verwoert is onderdeel van TR’s Productiehuis en laat een dansperformance zien, geïnspireerd op een Surinaams Kinderliedje.

Voor singer-songwriter en muziekproducer Eva van Manen is het gebruik van samples dagelijkse kost. Ze maakte een album over politiek en liefde; samen met Erik Whien en met gitarist Rory Ronde voegt ze daar voor de TRACK de natuur aan toe.

Performancecollectief URLAND laat een stuk zien van de voorstelling Empty Space, die geschreven en deels uitgevoerd werd door kunstmatige intelligentie. Ook het inkorten voor de TRACK lieten ze over aan ChatGPT.

Dalton Jansen en Marijn Alexander de Jong (URLAND) zorgen voor de verbindende regie en vormgeving van de TRACK.

CREDITS

eindregie Dalton Jansen scenografie Marijn Alexander de Jong met Mathieu Wijdeven, Carmen van Mulier, Sedrig Verwoert, URLAND (Thomas Dudkiewicz, Jimi Zoet, Marijn Alexander de Jong), Chokri Ben Chikha/Action Zoo Humain, Erik Whien, Eva van Manen, Rory Ronde kostuumatelier Sara Hakkenberg, Erik Bosman

DATUMS EN KAARTVERKOOP

TRACK: Sample, Scratch & Rewind

Theater Rotterdam

Speelperiode: wo 4 t/m za 7 september, 19:00, 20:00, 21:00

Kaarten, pay what you want: tr.nl/track

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur