'Sporten met een lichte blessure kan blessureleed verergeren'

21 OKT 2024 13:56 | VeiligheidNL

Voetballer Jerdy Schouten ontbrak in de afgelopen wedstrijden bij Oranje. Niet vanwege vermoeidheid, maar omdat hij een lichte blessure had. Eerder had hij gespeeld met pijnstilling, maar daardoor werden de klachten alleen maar erger.  Met een lichte blessure kun je vaak wel blijven sporten, mits je de sportbelasting aanpast en goed luistert naar je lichaam. 

Jaarlijks ontstaan er ruim 5 miljoen sportblessures in Nederland, en bij 60 procent van deze blessures kan de sporter één of meerdere dagen niet sporten. Als je als sporter lekker actief bezig bent, is een blessure een vervelend oponthoud. Zeker met een lichte blessure kun je de neiging hebben om (te hard) door te trainen. Met het risico dat je klachten verergeren en je daardoor langer bent uitgeschakeld.  

Vaak kun je met een blessure nog wel lichte oefeningen doen, waarbij je je geblesseerde lichaamsdeel ontziet. Belangrijk is hierbij om goed te luisteren naar de signalen die je lichaam afgeeft. Bijvoorbeeld door te stoppen als de pijn toeneemt. Als je als sporter twijfelt wat je kunt doen met je blessure is het verstandig om een arts of fysiotherapeut te raadplegen. Zij kunnen je advies geven over welke oefeningen of sportactiviteiten veilig zijn om uit te voeren, en wat je juist moet vermijden.  

Ellen Kemler is senior onderzoeker en expert sportblessurepreventie bij VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie.

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode