E-sigaret - de gezonde variant van roken

31 JAN 2019 15:00 | Seotech

Door verschillende methodologische problemen, belangenconflicten en inconsequenties kunnen er geen definitieve conclusies worden getrokken betreffende de onveiligheid van de e-sigaret. Critici stellen weliswaar dat de e-sigaret minder schadelijk is, maar dat ze toch nog steeds nicotine bevat. Daarbij moet gesteld worden dat e-sigaretten niet verbranden en dat gebruikers hierdoor heel wat schadelijke stoffen ontlopen die door het verbrandingsproces wel in tabaksrook worden aangetroffen.

Afwezigheid van giftige stoffen

De meerderheid van giftige chemicaliën die in tabak worden gevonden, zijn niet aanwezig in de damp van de e-sigaret.  Het Amerikaanse Centrum voor de controle van ziektes en preventie (CDC) gelooft dat de e-sigaret niet zo schadelijk zijn als conventionele sigaretten gemaakt van tabak. Een rapport van Public Health England (PHE) uit 2015 stelt dat e-sigaretten maar liefst 95% minder schadelijk worden ingeschat dan het roken van tabak! In juni 2014 al meldde het Royal College of Physicians (RCP) dat "het RCP op basis van het voorliggend bewijs aanneemt dat de e-sigaret kan leiden tot een belangrijke daling in het gebruik van roken in het Verenigd Koninkrijk, tot de preventie van veelvuldige doden en periodes van serieuze ziekte en kan helpen bij de reductie van sociale ongelijkheden in gezondheid die het roken van tabak momenteel in de hand werkt." 

Voordelen voor de gezondheid

Een onderzoek suggereert dat de e-sigaret aerosol veel minder kankerverwekkende stoffen bevat dan tabaksrook. Het rapport concludeert dat de e-sigaret een "veel lagere potentiële last van ziekte" met zich meebrengt dan traditionele sigaretten. De meest voorkomende weldoende effecten bij vaping in vergelijking met roken zijn minder kortademigheid, verminderd hoesten, minder spuwen en fluimen en minder keelpijn. Deze voordelen voor de gezondheid worden in verband gebracht met overschakelen van tabak naar e-sigaretten. Zo zou men minder in lichaamsgewicht toenemen na het stoppen met roken en zou men meer aan lichaamsbeweging doen. Andere zware ontwenningsverschijnselen die frequent voorkomen bij het stoppen met roken zoals depressie, slapeloosheid en onrust zijn uitzonderlijk bij e-sigaretten.

Een gezond alternatief

De schadelijke effecten van tabaksrook zijn legio en niet alleen beperkt tot acute en chronische ziektes van het ademhalingsstelsel. Tabak leidt ook tot depressie, maagziektes en ziektes van hart en bloedvaten. Op basis van studies van uiterst gerenommeerde onderzoekers en medische instituten mogen we vandaag vrijelijk stellen dat de e-sigaret een gezond alternatief zijn voor rokers en dat ze heel wat kommer en kwel kunnen voorkomen.

Ook is er bij roken geurhinder. Op damp-e.nl worden maar liefst 300 verschillende smaken voor e-sigaretten aangeboden die alle aromatisch geuren. Er zijn op de website verschillende soorten van e-smokers voorhanden en e-liquids van 10 ml tot grotere flessen shake 'n vapes. U kunt alle accessoires direct online bestellen, omdat vapen zeer zeker gezonder is dan roken.

Dit is een origineel bericht van Seotech

Meer binnen deze rubriek