In Geleen wordt vandaag de eerste, elektrische crematieoven van Nederland geplaatst. DELA-crematorium Nedermaas heeft de primeur. Crematieovens zijn van oudsher in Nederland aangesloten op het gasnet. Gemiddeld is voor een crematie 60 m3 gas nodig. In Nederland is het gemiddelde gasverbruik van een huishouden ongeveer 1.500 m3 per jaar. De overgang naar elektrische crematieovens vermindert de CO2-uitstoot met zo’n 113 kilogram per crematie.
Coöperatie DELA is de eerste in Nederland met een elektrische crematieoven. De uitvaartverzorger heeft hiermee kennis gemaakt in het buitenland. Tot voor kort was gas de meest efficiënte brandstof voor crematieovens. Door technische ontwikkelingen is elektriciteit efficiënter geworden en werd haalbaar voor gebruik bij crematies. Daarmee is elektrisch cremeren een goed alternatief geworden in het streven om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen.
De oven wordt geleverd door het Nederlandse bedrijf DFW Europe. Op de oven staat ook het getal 1 weergegeven, als symbolische weergave voor de eerste van Nederland.
Klimaatneutraliteit
De overstap op elektrische ovens vermindert de CO2-uitstoot met gemiddeld 113 kilogram per crematie en is daarmee een belangrijke stap naar de gewenste klimaatneutraliteit. Sinds 1 januari 2018 werken alle crematoria van DELA al op groene stroom.
Dienstverlening
In praktische zin maakt het voor de crematie zelf niet uit of de oven elektrisch is of gasgestookt. Er zijn geen aanpassingen nodig om crematies volgens de huidige wettelijke eisen uit te voeren en de dienstverlening wordt met hetzelfde respect en waardigheid uitgevoerd. Nabestaanden die hun dierbare tot het laatste moment wensen te begeleiden, ervaren geen verschil. De kosten van cremeren voor nabestaanden blijven gelijk.
Duurzaamheid
Chris Beaulen, directeur Uitvaartdiensten bij DELA: “DELA sprak zich vorig jaar uit voor de doelstelling van volledig klimaatneutrale uitvaarten in 2030. In lijn met deze duurzaamheidsdoelstelling besloten we om in nieuwe crematoria geen gasovens meer te plaatsen en bij vervanging van bestaande ovens vooral naar de elektrische variant te kijken.”
Operationeel is de elektrische oven over enkele weken, als ook de interne verbouwing in Geleen is afgerond. Bij de nieuw te bouwen crematoria in Groningen en Bemmel, wordt ook de elektrische oven geplaatst. De bouw van deze crematoria start naar verwachting respectievelijk eind 2019 en begin 2020.
Naast de introductie van de elektrische crematieoven, onderzoekt DELA alternatieve vormen voor lijkbezorging, zoals ecoleren of composteren. Hierop moet de Nederlandse wetgeving mogelijk worden aangepast.
Dit is een origineel bericht van Coöperatie DELA
Ga naar alle berichten van deze organisatie.