OSB, werkgeversorganisatie in de schoonmaakbranche, vindt het ongewenst dat schoonmakers bij Helpling niet dezelfde rechten en sociale zekerheid hebben als schoonmakers die beschermd worden door de CAO. OSB doet de oproep naar aanleiding van een onderzoek door de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken & Werkgelegenheid naar de positie van werkenden in de ‘platformeconomie’.
Platformmedewerkers maken bij particulieren schoon op basis van de Regeling Dienstverlening aan Huis. Door deze regeling werken deze schoonmakers op een ‘witte’ manier. De rechten voor deze schoonmakers zijn echter minimaal: minimumloon, beperkt recht op loondoorbetaling bij ziekte en vakantie en geen verzekeringen noch pensioenopbouw.
Werkgeversorganisatie OSB, FNV Schoonmaak en CNV Vakmensen roepen daarom op om werknemers in schoonmaakplatforms, zoals Helpling, dezelfde arbeidsrechten, sociale zekerheid en arbeidsomstandigheden te geven als schoonmakers die onder de CAO vallen. De oplossing daarvoor is voorhanden. De vakbonden ondersteunen ons in dit streven.
In 2011 ondertekende Nederland het ILO-verdrag 189 over ‘Decent work for domestic Workers’. Dit internationale verdrag over rechten van werknemers kent aan huishoudelijke hulpen bij particulieren dezelfde arbeidsrechten toe als aan reguliere werknemers. Gek genoeg heeft Nederland het verdrag nooit geratificeerd.
OSB roept op om dit wél te doen. Vervolgens is het aan de politiek om bindende afspraken te maken over een daadwerkelijke verbetering van de (rechts) positie van schoonmakers in huishoudens. Daarmee hoopt OSB óók een gelijk speelveld te creëren voor schoonmaakbedrijven en de diverse schoonmaakdiensten in de platformeconomie.
Lees meer in onze notitie.
Dit is een origineel bericht van OSB
Ga naar alle berichten van deze organisatie.