Uit de recent gepubliceerde Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid 2024 blijkt dat eind vorig jaar slechts 49% van de overheidswebsites en -apps voldeed aan de wettelijke eisen voor digitale toegankelijkheid (status A, B of C). Dit is een stijging van 23% vergeleken met 2023, maar nog steeds blijft meer dan de helft van de digitale kanalen achter.
Slechts 7% van de websites en apps behaalde de hoogste toegankelijkheidsstatus (A-status), ondanks een groei van 34% in dat segment. Veel digitale kanalen voldoen dus nog niet volledig aan de toegankelijkheidseisen.
In 2024 zijn signaleringsbrieven verstuurd naar overheidsorganisaties om hen te wijzen op tekortkomingen in digitale toegankelijkheid. Deze actie leidde tot een afname van het aantal websites zonder verklaring (E-status) en een toename van andere statussen.
In Nederland kunnen 4,5 miljoen mensen niet goed meedoen in de digitale samenleving. Het is essentieel dat overheidswebsites en -apps voor iedereen toegankelijk zijn. Steeds meer organisaties investeren daarom in een training over digitale toegankelijkheid. Deze opleidingen, bijvoorbeeld bij Digitaal Toegankelijk, helpen webredacties, ontwikkelaars en beleidsmakers om inzicht te krijgen in wetgeving, ontwerpprincipes en praktische tools.
Dit is een origineel bericht van Traffic Family
Ga naar alle berichten van deze organisatie.