Première Augustus: Oklahoma

06 DEC 2023 15:15 | Toneelgroep Maastricht

Augustus: Oklahoma in première

Op zondag 10 december vindt de première plaats van Augustus: Oklahoma in PLT in Heerlen, een productie van Toneelgroep Maastricht en de Theateralliantie. Na twaalf jaar is het Pulitzer Prize winnende familiedrama weer te zien in de Nederlandse theaters. Gespeeld door een topcast van maar liefst twaalf acteurs waaronder Ariane Schluter, Wendell Jaspers, Porgy Franssen, Anneke Blok en Ali-Ben Horsting en met live-muziek van Viktor Griffioen. De regie is in handen van Michel Sluysmans. Augustus: Oklahoma is van 6 december 2023 tot en met 14 april 2024 te zien in de grote Nederlandse toneelschouwburgen.

Augustus: Oklahoma speelt zich af in de ieder jaar warmer wordende maand augustus, op het platteland van de Amerikaanse staat Oklahoma, waarvan de oorspronkelijke bewoners ooit zijn verjaagd. Daar staat het statige ouderlijk huis van de zussen Weston. Als hun vader spoorloos verdwijnt, keren ze met aanhang terug om hun moeder bij te staan in het verdriet. Maar wat een samenkomst van troost en verbintenis had moeten zijn blijkt een explosieve confrontatie waarin oude wonden worden opengereten en weggestopte emoties onherroepelijk aan het licht komen.

Augustus: Oklahoma is meer dan een familiekroniek. De familie Weston staat symbool voor de ontmaskering van de westerse wereld, waarin geld geen garantie bleek te zijn voor geluk en waarin de jongste generatie moet omgaan met de emotionele erfenis van generaties boven haar. Auteur Han van Wieringen tekent voor een gloednieuwe vertaling. Na de succesvoorstellingen Noem het maar liefde (2019), Vrijdag (2021), Een Meeuw (2022) en De Kerstentuin (2023) brengt regisseur Michel Sluysmans met Augustus: Oklahoma opnieuw een hedendaagse interpretatie van één van de beste toneelstukken uit de toneelliteratuur.

De cast bestaat uit twaalf acteurs: Ariane Schluter, Porgy Franssen, Wendell Jaspers, Ali-Ben Horsting, Hanne Arendzen, Anneke Blok, Vincent Linthorst, Myrthe Huber, Jenell Tedjai, Viktor Griffioen, Ozan Aydogan en Yasmina Abdelmoumen.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur