Grote verschillen tussen aanbieders van dynamische energiecontracten

07 SEP 2023 10:23 | Overstappen.nl

Amsterdam, 5 september – Na recente publicaties van Eneco en Budget Energie waarin beide aanbieders aankondigen het productenpalet uit te gaan bereiden met dynamische energiecontracten, concludeert Overstappen.nl, op basis van haar eigen inventarisatie, dat de strijd om de dynamische energieklant is losgebarsten. Steeds meer consumenten overwegen een dynamisch energiecontract, waarbij de prijzen dagelijks verschillen voor gas en voor stroom verschilt per uur.

Intern onderzoek toont aan dat het marktaandeel van dynamische energiecontracten in het eerste kwartaal van 2023 een flinke opmars kende ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. Het tweede en derde kwartaal van 2023 tonen aan dat het marktaandeel van dynamische energiecontracten gemiddeld rond de 23% ligt. 

Bron: Overstappen.nl

Bovenstaande tabel geeft weer dat het dynamische energiecontract inmiddels kan worden beschouwd als een van de contractvormen waar een consument uit kan kiezen naast een vast- en variabel energiecontract. 

Dynamische Energiecontracten in het Kort

Dynamische energiecontracten worden steeds populairder bij consumenten vanwege hun potentieel om kosten te besparen en voor leveranciers om bij te dragen aan een gespreid energieverbruik over de dag heen. Dit is nodig om de netbeheerders te kunnen ontzien bij het in balans houden van het net (de zogeheten net-congestie). Deze contracten hebben geen vaste tarieven; in plaats daarvan variëren de energieprijzen op basis van marktfactoren, soms zelfs van uur tot uur. Consumenten kunnen hun verbruik optimaliseren door slim gebruik te maken van apps en technologieën die deze prijzen in realtime weergeven. Bijvoorbeeld, je kunt als consument je auto opladen als de prijzen op het net per uur het laagst zijn. In enkele gevallen zijn de prijzen zelfs negatief, en krijg je geld toe als consument wanneer je gebruik maakt van deze negatieve stroomprijzen.

Nieuwe Dynamische Energie aanbieders

Uit een inventarisatie van Overstappen.nl en de marktmonitor van de ACM blijkt dat er steeds meer aanbieders zijn die dynamische energiecontracten aanbieden op de Nederlandse markt. Aanbieders zoals Tibber, Frank Energie, ANWB Energie en Next Energy bieden al langer dynamische energiecontracten aan. Deze aanbieders hebben elk hun eigen unieke kenmerken en verschillen onderling in prijs en kwaliteit. Uit recent onderzoek is gebleken dat het aantal klanten dat kiest voor een dynamisch energiecontract fors blijft groeien. Sinds 4 september hebben grote, gevestigde aanbieders Budget Energie en Eneco aangekondigd ook een dynamisch energiecontract aan te gaan bieden. Innova Energie uit Den Haag en het Amsterdamse Vandebron (onderdeel van Essent) gingen hen reeds voor.

Het is reeds bekend dat er wordt verwacht dat alle grote energieleveranciers per 2025 verplicht een dynamisch energiecontract moeten gaan aanbieden van de ACM. Deze nieuwe contractvorm lijkt daarmee flink voet aan de grond te krijgen. Uit het meest recente onderzoek van de ACM Energiemonitor blijkt tevens dat de prijs nog steeds de belangrijkste motivatie is om over te stappen van leverancier. Hoe gaan de dynamische energieleveranciers straks om met de gestegen concurrentie?

Grote prijsverschillen in vastrecht en opslag tussen dynamische aanbieders 

Dynamische aanbieders geven aan dat het aanbod vaak bestaat uit de inkoopprijs in combinatie met een vastrecht. Op de inkoopprijs hanteren de meeste leveranciers vaak een opslag als inkoopvergoeding. Met de forse toename van nieuwe aanbieders van dynamische energiecontracten ontstaan er ook forse verschillen tussen de prijzen van dynamische energiecontracten. Uit inventarisatie van Overstappen.nl blijkt dat er (naast de welkomstkortingen) significante prijsverschillen in zowel de gehanteerde inkoopvergoeding op de inkoopprijs als het vastrecht tussen aanbieders zijn. Overstappen.nl raadt consumenten die interesse hebben in dynamische energiecontracten dan ook aan om de verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken.

* Alle bedragen zijn inclusief 21% BTW.

** Tibber levert alleen stroom.

Laatste update: 5 september 2023. Bron: Overstappen.nl

Voor een volledig overzicht van de tarieven van alle dynamische energieleveranciers kunt u https://www.overstappen.nl/energie/dynamisch-energiecontract/ raadplegen.

Overstappen.nl verwacht dat de inkoopvergoedingen/opslagen per kWh en per m3 fors zullen gaan dalen

De opslagen per kWh en per m3 kunnen mogelijk flink gaan dalen, wordt verwacht. Door de toegenomen concurrentie van deze grote leveranciers komen er veel meer aanbieders op de markt. Dit zal ervoor zorgen dat de leveranciers veel meer concurrerend moeten zijn om mee te kunnen doen met de strijd om nieuwe klanten. Ook zullen zaken als een goede klantenservice, een hoge online beoordeling en een goed-werkende app van vitaal belang worden. Partijen als Next Energy en Frank Energie concurreren er flink op los. Zo hangen de bushokjes vol met posters van Next Energy en wist Frank Energie al vele succesvolle tv-campagnes te doen, zelfs tijdens het afgelopen WK in Qatar. Uit inventarisatie van Overstappen.nl blijkt dat deze aanbieders flinke kortingen over hebben voor het werven van nieuwe klanten. Zo lopen de kortingen op tot wel 100 euro per jaar. Tot nu toe was dat nog niet vertoond, en werden kortingen louter geboden voor contracten met een vaste looptijd.

De flink gestegen marketingkosten bewijzen dat de strijd om de dynamische consument flink is losgebarsten. Als bestaande aanbieders ook met een dynamische propositie in de markt gaan komen, zullen aanbieders die alleen een dynamisch energiecontract aanbieden andere methoden moeten gaan vinden om nieuwe klanten te werven en bestaande klanten te behouden. 

Is een dynamisch energiecontract dan voor iedereen een goede oplossing?

Overstappen.nl is van mening dat je als consument goed moet nadenken voordat je kiest voor een dynamisch energiecontract. Indien je voor zekerheid wil kiezen of als je weinig mogelijkheden hebt om te sturen in je energieverbruik, kan een vast contract beter bij je passen. Er zitten namelijk ook risico’s aan een dynamisch contract. Indien de prijzen hard stijgen door bijvoorbeeld een oorlog of een aanbodtekort, zullen je maandelijkse lasten hard stijgen. Niet iedereen kan deze gestegen kosten goed dragen. Een vast contract geeft dan meer zekerheid en minder risico.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen