All-female topcast in Eline Arbo’s toneelbewerking van bestseller Annie Ernaux

01 SEP 2022 16:20 | Het Nationale Theater

Op 21 oktober gaat De jaren van regisseur Eline Arbo in première in Theater aan het Spui in Den Haag. Voor haar nieuwste voorstelling bij Het Nationale Theater bewerkt Arbo de bestseller van de Franse auteur Annie Ernaux. In De jaren spelen Hannah Hoekstra, Nettie Blanken, Tamar van den Dop, Mariana Aparicio en June Yanez de rol van één vrouw tegen de achtergrond van een in hoog tempo veranderende wereld.

De jaren

Vijf actrices spelen één vrouw in verschillende fases van haar leven. Ze groeit op tussen het puin van de Tweede Wereldoorlog, ontworstelt zich aan haar middenstandsmilieu en wordt schrijfster met een scherp politiek en sociaal bewustzijn. Aan de hand van foto’s, songs en nieuwsberichten vertelt ze over emancipatie, vrouw-zijn, seksualiteit, klassenverschillen en individuele kansen. Door één leven te volgen, zien we de wereld veranderen. De hyperpersoonlijke geschiedenis van een Franse vrouw wordt zo een universele biografie van het naoorlogse West-Europa.

Eline Arbo: “Toen ik De jaren las wist ik meteen: dit boek is voor mij geschreven. Annie Ernaux’ stijl is zo treffend en universeel dat al die herinneringen ook resoneren in mij. Haar beelden roepen een gevoel van nostalgie op, maar tegelijkertijd ook schaamte en woede.”

Naar het bekroonde boek van Annie Ernaux

De jaren is het met prijzen en jubelrecensies overladen meesterwerk van de Franse auteur Annie Ernaux. De Groene Amsterdammer schreef: “Annie Ernaux slaagt er in De jaren op glorieuze wijze in alledaagse ervaringen in verband te brengen met de grotere geschiedenis.” Voor regisseur Eline Arbo is het gedroomd materiaal. Na het veelgeprezen Weg met Eddy Bellegueule en Yerma maakt regisseur Eline Arbo opnieuw een zeer persoonlijke én politieke voorstelling.

Credits

Tekst en regie Eline Arbo Spel June Yanez, Tamar van den Dop, Mariana Aparicio, Nettie Blanken, Hannah Hoekstra Regieassistentie Ludy Golstein Decor Juul Dekker Kostuum Rebekka Wörman Licht Varja Klosse Geluid Thijs van Vuure Dramaturg Willemijn Bartels Foto Gordon Meuleman Castwissel de rol van Antoinette Jelgersma wordt vanwege familieomstandigheden overgenomen door Nettie Blanken

De jaren is t/m 10 december te zien in theaters in het hele land!

Voor meer informatie, interviewaanvragen en perskaarten kunt u contact opnemen met Andrea Lentink: andrealentink@hnt.nl / 06 17884875

Meer binnen de rubriek Literatuur