Hoe planten zorgen voor meer productiviteit

08 NOV 2021 11:58 | Plantje

Planten op kantoor worden nog steeds vooral gezien als decoratie en dat is jammer. Het zijn namelijk medestanders in het verhogen van productiviteit en het verlagen van ziekteverzuim. Dat planten stikstof omzetten in zuurstof is algemeen bekend. Dat er soorten zijn die nog een stap verder gaan en stoffen uit textiel en vloerbedekking of zelfs verven uit de lucht zuiveren is minder bekend. Ook als luchtbevochtiger tellen ze mee. En waarom alleen het kantoor of je werkplek met deze luxe uitrusten wanneer je ze ook mee naar huis kunt nemen.

Bijzonder eigenschappen van planten

Natuurlijke luchtbevochtiger

Planten verbeteren het leefklimaat. Dat is wetenschappelijk onderzocht. Planten voorkomen dat de lucht te droog wordt. Werk je veel in een dergelijke omgeving, dan voel je dat aan een kriebelende neus, jeukende ogen of wat trekkerige huid. In het ergste geval kun je zelfs concentratieproblemen krijgen, last van hoofdpijn of misselijkheid. Planten helpen om de natuurlijke vochtbalans weer op peil te brengen door hun natuurlijke verdamping.

Extra luchtfilter

De vochtbalans verbeteren is iets wat alle planten doen, maar er zijn soorten die daarnaast stoffen uit de lucht filteren waardoor je ook daadwerkelijk schonere lucht inademt. Stoffen uit onder andere vloerbedekking, isolatiemateriaal, maar ook schadelijke stoffen uit elektrische apparatuur, het wordt allemaal afgebroken. Zuurstof komt daarvoor in de plaats. Doordat er schonere lucht is met meer zuurstof neemt de concentratie toe en zit je beter in je vel. De plant hoeft niet groot te zijn, maar het mag natuurlijk wel.

De Lepelplant bijvoorbeeld is zo'n harde werker en toont prachtig door zijn mooie grote blad. De Goudpalm is er in verschillende variaties, van groot tot klein. Het gevederde blad geeft een mediterrane sfeer, ongeacht of je nu een flinke solitaire plant of een kleinere uitvoering kiest. Val je op koele kleuren kies dan de Blauwvaren en Calathea's zijn er in verschillende uitvoeringen. Een mooie gevarieerde groep doet wonderen. Een echte overlever is de strakke Vrouwentong.

Planten hoeven niet altijd te staan. Hangend doen ze net zo goed hun werk zoals de multifunctionele Graslelie bewijst met fris bont zwaardvormig blad, net als de Epipremnum die ook een geelbont blad heeft met een mooie glans. Deze plant kan overigens ook als pot- en klimplant toegepast worden. Varens als de Krulvaren en Krokodillenvaren vinden het ook prima om opgehangen te worden. Het fris groene blad verandert de sfeer in een handomdraai.

Toegenomen productiviteit

Een prettiger sfeer en betere lucht zorgen voor minder stress, minder lichamelijk ongemak, groter enthousiasme en beter concentratievermogen. Productiviteit neemt toe, net als creativiteit, want als je lekker in je vel zit presteer je beter. Planten zorgen goed voor mensen. Een kleine moeite om het perfecte plekje te vinden waar de plant zich lekker voelt en je krijgt er ongelooflijk veel voor terug.

Creëer je eigen werkwereld

Een botanische sfeer of het Urban jungle gevoel hoeft niet voor alleen thuis bewaard te blijven. Kies een aantal planten en combineer ze tot een mooie groep, zoek verschillende kleuren bij elkaar en voeg hang- pot en klimplanten samen. Een kleurrijke werkplek was nog nooit zo gezond en buiten dat om geeft het zien vanplanten gewoon een prettig gevoel.

 

Dit is een origineel bericht van Plantje

Meer binnen deze rubriek