AI-zoekmachine MAAT verbetert zoekfunctionaliteit in Apeldoorns raadsinformatiesysteem

24 SEP 2024 08:30 | Parlaeus

Apeldoorn/Rotterdam/Dordrecht – Inwoners en raadsleden van de gemeente Apeldoorn doorzoeken binnenkort hun raadsstukken met behulp van AI-zoekmachine MAAT. De slimme zoekmachine wordt onderhuids ingebouwd in Parlaeus, het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Apeldoorn. Vanaf 1 november krijgen inwoners en raadsleden dankzij de integratie relevantere zoekresultaten, die aantrekkelijk gepresenteerd worden in een voor hen bekende omgeving.

Dankzij een onderhuidse koppeling, praten de twee systemen met elkaar zonder dat gebruikers de bekende omgeving met raadsstukken hoeven te verlaten. Naast de kwaliteit van de zoekresultaten, verbetert ook de presentatie, waardoor gebruikers meer context krijgen van het getoonde zoekresultaat. Daarnaast krijgen gebruikers de mogelijkheid om verdiepende zoekacties uit te voeren. En is het mogelijk om zoekresultaten te clusteren en te downloaden in Word-bestanden, waarmee gebruikers eigen dossiers kunnen vormen. Tot slot biedt de nieuwe zoekmachine ook de mogelijkheid om de video-verslagen van vergaderingen makkelijker te doorzoeken.

Artificial intelligence is in opmars en biedt nieuwe mogelijkheden. We zijn blij dat de inwoners en raad van de gemeente Apeldoorn daar de vruchten van kunnen plukken”, zegt Menno Klopper, plaatsvervangend griffier van de gemeente Apeldoorn. Hij vult aan: “We zijn ons ervan bewust dat nieuwe technieken zich ontwikkelen. We kijken uit naar de eerste toepassingen en de wijze waarop deze integratie zich verder ontwikkelt, en daarmee het werk voor de raadsleden wat makkelijker maakt.”

De hoeveelheid informatie in het raadsinformatiesysteem is enorm. AI helpt om completere en relevantere zoekresultaten te krijgen. Bijvoorbeeld omdat een AI-zoekmachine snapt dat in een zoekopdracht naar ‘jeugdbeleid’ de resultaten met ‘jongerenbeleid’ ook relevant zijn. “In een klassieke zoekmachine moet je exact de juiste woorden opgeven, waardoor je erg afhankelijk bent van jouw zoekopdracht of je de relevante informatie kan vinden. Een AI-zoekmachine snapt als het ware wat je bedoelt met een zoekterm. Als er dus een synoniem wordt gebruikt, haalt de AI-machine die resultaten ook op”, vult Mark Verschuren, partner bij adviesbureau AethiQs – bouwer van zoekmachine MAAT – aan.

Toegankelijkheid en transparantie van besluitvorming wordt steeds belangrijker. “Door de integratie van deze zoekmachine in ons besluitvormingssysteem, kunnen zowel raads- en collegeleden als inwoners en ambtenaren, hun rol in dat complexe besluitvormingsproces beter spelen”, onderbouwt Rens Groeneveld, CEO van Parlaeus, de keuze om MAAT te integreren in het systeem.


Over MAAT

MAAT is dé zoekmachine voor het vinden van raadsinformatie. MAAT helpt jou snel en eenvoudig relevante raadsinformatie te vinden. Met behulp van state-of-the-art Artificial Intelligence (AI) zoek je completer en relevanter dan ooit. Niet alleen in documenten én video’s uit de verschillende raadssystemen, maar ook in eventuele externe bronnen. Daarbij helpt onze handige dossier- en beleidstijdlijnmodule om resultaten te analyseren, samen te voegen én te exporteren. Zie voor de volledige informatie de website van MAAT


Over Parlaeus

Parlaeus is het platform voor integrale besluitvorming. Alle betrokkenen (van ambtenaar tot inwoner, van raads- tot en met collegelid) werken in de oplossing samen aan het oplossen van maatschappelijke opgaves. Het online platform maakt opstellen en samenwerken op ideeën en voorstellen mogelijk, ondersteunt accorderings- en vergadertrajecten en biedt een online publicatieplatform voor (thema)dossiers, documenten, video-verslagen en nieuwsberichten.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media