Examinering 3.0 van start: Examen doen wanneer en waar je maar wilt

03 MEI 2017 14:00 | ProctorExam en de Nederlandse Associatie voor Examinering

ProctorExam en de Nederlandse Associatie voor Examinering hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten om het afnemen van toetsen onder examencondities op afstand op grote schaal te kunnen aanbieden aan het onderwijs en het bedrijfsleven.

ProctorExam heeft al diverse awards gewonnen en heeft nu de handen ineengeslagen met een organisatie die al 75 jaar een begrip is op het vlak van examinering: De Nederlandse Associatie voor Examinering. Beide partijen gaan samenwerken op het gebied van het aanbieden en exploiteren van Online Proctoring diensten als een bouwsteen in de examendienstverlening.

Door het aanbieden van de nieuwe dienst, zijn examenkandidaten niet langer plaats- en tijdgebonden om hun examen te doen. Dit kan dus ook thuis, in het klaslokaal of op de eigen werkplek. Een surveillant (proctor) houdt op afstand toezicht (live of achteraf) en zorgt voor de identiteitscontrole van een of meerdere kandidaten terwijl zij examen doen.

De eerste Online Proctoring faciliteiten zijn inmiddels operationeel en deze worden bij de start van het komend studiejaar in september feestelijk geopend. De proctors worden momenteel opgeleid en opereren straks vanuit het hoofdkantoor in Amersfoort .

De Nederlandse Associatie voor Examinering biedt in eerste instantie alleen het ‘Live Proctoring’ portfolio van ProctorExam aan op de Nederlandse markt. Zij wordt wel voor het gehele portfolio het aanspreekpunt voor de diensten van ProctorExam. Bij verscheidene instellingen zijn inmiddels Online Proctoring examens ingepland.

Daniel Haven, directeur ProctorExam: “Wij zijn erg verheugd over deze samenwerking voor de Nederlandse markt. De Nederlandse Associatie voor Examinering heeft een sterke reputatie binnen het onderwijs in Nederland en enorm veel ervaring om nieuwe technologieën en processen in het Nederlandse onderwijs en bedrijfsleven te introduceren. ProctorExam excelleert in technische kennis en blijft zich richten op het verbeteren van het platform.”

Roy Osinga, Business Unit manager ICT van de Associatie en directeur ECDL Nederland: “Als kennis-, advies en dienstencentrum voor examinering en professionele ontwikkeling biedt proctoring ons en onze partners de mogelijkheid om examinering kwalitatief en laagdrempelig dichterbij te brengen. Iets dat helemaal past bij de nieuwe economie.”

Erik op den Kelder, projectleider Leven, Lang, Leren van Stenden Hogescholen/NHL: “Nieuwe en flexibele manieren van studeren dagen ons uit om ook na te denken over nieuwe toetsvormen en procedures. Het op afstand afnemen van toetsen onder examencondities door middel van Live Proctoring sluit hier naadloos bij aan. De student is daardoor niet langer afhankelijk van procedures binnen de hogeschool en kan zijn leeruitkomsten door middel van afstandstoetsing op elk gewenst moment aantonen.“

Coöperatie Nederlandse Associatie voor Examinering

De Nederlandse Associatie voor Examinering is samen met haar partner eX:plain het grootste onafhankelijke exameninstituut in Nederland en draagt zorg voor de ontwikkeling, afname en correctie van circa  300.000 examens per jaar. Zowel eigen maar ook sectoraal gedragen diploma’s op het gebied van Finance, beveiliging, HRM, Payroll, Management en Legal. Via haar in 2015 verworven  dochteronderneming ECDL Nederland biedt zij assessments en examens op het gebied van ICT en digitale basisvaardigheden. Als Partner in Examinering ondersteunt de Associatie onderwijsinstellingen, brancheorganisaties, overheid en werkgevers en levert zij een essentiële bijdrage aan de afstemming tussen de vraag naar en het aanbod van goed opgeleid en duurzaam inzetbaar gekwalificeerd personeel. Voor meer informatie: https://www.associatie.nl/

ProctorExam

ProctorExam maakt het mogelijk voor studenten om examens op afstand en wanneer ze maar willen af te nemen, via internet. Om te voorkomen dat er gespiekt wordt, heeft de startup een ingenieus controlesysteem met meerdere camera’s en menselijk toezicht ontwikkeld. Dat klinkt duur en omslachtig, maar het enige wat de examenkandidaat nodig heeft is een computer met internetverbinding, een webcam en een smartphone met camera om de omgeving mee te filmen. Een ‘proctor’ kan zo op afstand monitoren of het examen eerlijk wordt gemaakt, terwijl de examenkandidaat gewoon lekker thuis kan blijven. Dit is in de eerste instantie handig voor studenten graag het examen in hun eigen tijd willen maken.

Sinds de oprichting van het bedrijf in 2014 heeft het ProctorExam voeten aan de grond gezet in Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk waar momenteel duizenden studenten gebruik maken van het platform. Behalve instellingen zoals de Universiteit van Amsterdam zal het platform ook op korte termijn gebruikt worden voor andere professionele beroepsgroepen zoals boekhouders en ICT medewerkers. Met ProctorExam zal het onderwijs een nieuwe digitale impuls ervaren. Meer informatie op: https://www.proctorexam.com/

Dit is een origineel bericht van
ProctorExam en de Nederlandse Associatie voor Examinering

Meer binnen de rubriek Bedrijfstoepassingen