Koning brengt verrassingsbezoek aan jubilerende Krajicek Foundation

07 JUL 2022 14:43 | Krajicek Foundation

Vanmiddag heeft Zijne Majesteit de Koning een verrassingsbezoek gebracht aan Krajicek Playground Hondius in het Haagse Regentessekwartier. Het bezoek was ter ere van het 25-jarige bestaan van de Krajicek Foundation dat gevierd werd samen met de kinderen van openbare basisschool De Klimop.

De kinderen namen op de onlangs gerenoveerde Playground deel aan verschillende sportactiviteiten zoals 3x3 basketbal, freestyle voetbal en tennis. Daarnaast vertelden jongeren over het belang van sportieve ontmoetingsplekken in hun wijk en konden bezoekers ervaren hoe het eraan toegaat op een Krajicek Playground.

Het 25-jarige jubileum werd gemarkeerd door twee reusachtige ballen die door de kinderen  werden doorgegeven naar het podium waar Zijne Majesteit de Koning en Richard Krajicek deze in ontvangst namen.

25 jaar Krajicek Foundation

In 1997 startte Krajicek, als één van de eerste topsporters in Nederland, zijn eigen stichting met als doel om alle kinderen in Nederland een veilige plek dicht bij huis te bieden om te kunnen sporten en spelen. Inmiddels heeft de stichting 127 Krajicek Playgrounds waar iedere week ruim 7.000 kinderen actief zijn. “Ons werk is nu misschien nog wel belangrijker dan ooit,” aldus Richard Krajicek. “De toenemende kansenongelijkheid, de druk op de openbare ruimte en de beweegcrisis zijn slechts enkele zorgwekkende factoren.”

Lokale rolmodellen

In Nederland zijn er zo’n 220.000 kinderen waarvoor buiten sporten en spelen niet vanzelfsprekend is. Uit onderzoek van Kenniscentrum Sport & Bewegen blijkt dat kinderen uit gezinnen met een laag gezinsinkomen structureel minder bewegen dan hun leeftijdsgenoten, slechts 2,3 uur per week versus 4,3 uur per week. De Krajicek Foundation richt zich daarom specifiek op jeugd in aandachtswijken.

Jongeren uit de wijk die in positieve zin opvallen, ontvangen van de Krajicek Foundation een studiebeurs. In ruil daarvoor organiseren Krajicek Scholarshippers, zoals deze jongeren worden genoemd, wekelijks sport- en spelactiviteiten voor de kinderen uit hun buurt.  Kayanat Bokhari is zo’n rolmodel en zet zich voornamelijk in om meer meiden naar de Playgrounds te krijgen. “Ik wil laten zien dat sport voor meiden ook bereikbaar en realistisch is.” Sinds de start heeft de Krajicek Foundation ruim 2.600 studiebeurzen uitgereikt. Op dit moment zijn 227 jongeren actief als Scholarshipper.

Ieder kind de beste versie van zichzelf

De Krajicek Foundation zet sport in als middel om kinderen en jongeren letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen. “Op de Playground leer je vaardigheden waar je een leven lang profijt van hebt,” zegt Krajicek. Hij vervolgt: “Wij zijn ontzettend trots op wat we afgelopen 25 jaar hebben bereikt, maar we zien ook dat er nog genoeg te doen is. Daarom willen we de komende jaren nog meer kinderen en jongeren in beweging brengen. Door het creëren van nog meer goede Krajicek Playgrounds in Nederland, juist ook in de gemeentes waar we nog niet actief zijn. Meer jongeren een studiebeurs te kunnen bieden en door nog vaker samen te werken met andere maatschappelijke partijen.”

Fotograaf Luka de Kruijff:

Over de Krajicek Foundation De Krajicek Foundation motiveert jeugd in aandachtswijken om een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Want kinderen die regelmatig buiten sporten en spelen, zijn vrolijker, gezonder en ontwikkelen sneller hun talenten. De Krajicek Foundation zet zich in voor een sportieve, sociale en verbonden samenleving. Samen met haar partners creëert zij letterlijk en figuurlijk ruimte zodat kinderen kunnen sporten, spelen en groeien. Op Krajicek Playgrounds ontdekken kinderen hun talenten en in de Krajicek Academy leren jongeren hun sportieve en maatschappelijke vaardigheden (verder) te ontwikkelen. Op 127 Playgrounds in 42 gemeenten brengt de Krajicek Foundation iedere week ruim 7.000 kinderen structureel in beweging dankzij de inzet van meer dan 100 professionele sportleiders en 200 Krajicek Scholarshippers. De Krajicek Foundation werd in 1997 opgericht door Richard Krajicek naar aanleiding van zijn overwinning op Wimbledon. Dit jaar bestaat de Krajicek Foundation 25 jaar en dat wordt gevierd met diverse activiteiten zoals de Krajicek Karavaan.

Meer binnen deze rubriek