Grootste Nederlandse dagattracties beleven topjaar in 2023

27 JUN 2024 16:51 | Ginder

’s-Hertogenbosch, 27 juni 2024 - Met het zomerse weer in aantocht hopen veel dagattracties komende vakantieperiode weer veel bezoekers te verwelkomen. In 2023 beleefden de meeste in ieder geval een topjaar. Met een sterke groei ten opzichte van 2022 wisten de dagattracties uit de Top-50 voor het eerst het recordjaar 2019 weer te evenaren. Dat was het laatste jaar voordat corona voor beperkingen zorgde. Ginder deed samen met Pretwerk onderzoek hiernaar.

Herstel overal ingezet                                                                                                                                         

Het totaal van bezoekersaantallen van attractieparken, musea en dierentuinen steeg in 2023 met 12% ten opzichte van 2022 tot 42,5 miljoen. Musea noteerden de grootste stijging met maar liefst 33%, ook attractieparken deden het goed met een stijging van 5%. De Efteling was met 5,5 miljoen bezoeken de best bezochte dagattractie, maar ook Walibi en Toverland lieten een flinke groei zien. Voor de dierentuinen in Nederland was het ook een prima jaar. Toch bleven zij als enige categorie nog achter op het niveau van 2019.

Investeringsimpuls zorgt voor meer bezoek                                                                                            

Tijdens de coronaperiode werden veel investeringen uitgesteld, maar in 2023 openden verschillende attractieparken, musea en dierentuinen nieuwe bezoekerstrekkers. Deze investeringen zorgden voor een extra impuls in de bezoekersaantallen en benadrukten het belang van voortdurende innovatie in de sector. Nieuwe attractie waren er volop: zo ontwikkelde Toverland maar liefst vijf nieuwe attracties, introduceerde Duinrell een Amsterdams themagebied en vierde Slagharen haar 60-jarig jubileum met de opening van Red Bandits Adventure. Ook prestigieuze tijdelijke tentoonstellingen, zoals de Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum, trokken veel bezoekers. 

Herstel toerisme goed voor dagattracties                                                                                                     

Veel dagattracties hebben baat bij een herstel van het internationale toerisme, vooral in en rondom Amsterdam. Dat was dan ook een van de drijfveren van de groei, aangezien het toerisme verder herstelde in 2023. De herkomstsamenstelling van internationale bezoekers is wel sterk veranderd. Het aantal Amerikaanse en Europese toeristen herstelde zich volledig ten opzichte van 2019, terwijl het aantal Aziatische bezoekers, vooral uit China, nog steeds achterblijft. Veel dagattracties hebben daarom ingezet op een vernieuwde benadering van de internationale markt, met meer focus op toeristen uit onze buurlanden. Met name het aantal Duitse toeristen groeit sterk.

Vooruitblik                                                                                                                                                     

Hoewel de natte zomer van 2024 een dempend effect kan hebben op de bezoekersaantallen, blijft de sector optimistisch. De trend van investeren in de bezoekersbeleving zet zich in ieder geval voort: verschillende bezoekersattracties kondigde nieuwigheden aan voor het seizoen 2024, zoals Danse Macabre in de Efteling en een reeds geopend verblijf voor koala's in Ouwehands Dierenpark. Met deze investeringen en een groeiende aantrekkingskracht van Nederland als toeristische bestemming, verwachten de dagattracties de positieve trend van 2023 voort te zetten.

Voor meer informatie, kijk op https://wijzijnginder.nl/kennisbank/top-50-dagattracties-2023

Ginder is hét adviesbureau dat zich richt op ruimtelijke economie, vrijetijdseconomie, bedrijfsadvies en gebiedsontwikkeling. Ze werken samen met bewoners, ondernemers en overheden om de balans te vinden tussen belangen, kansen en DNA. Ginder voert daarbinnen ook (markt)onderzoek uit met focus op dagrecreatie, onder andere om de impact op de Nederlandse economie te bepalen.

Meer binnen de rubriek Entertainment