Mariniersmuseum opent nieuwe tentoonstelling

13 APR 2023 12:35 | Mariniersmuseum

Op 20 april opent de commandant van het Korps Mariniers brigadegeneraal der mariniers Jan Hut de tentoonstelling Zeesoldaten in het Mariniersmuseum in Rotterdam. Door de ogen van een marinier, met een hedendaagse blik, loopt de bezoeker door de geschiedenis van het Korps Mariniers en blikt terug op mijlpalen door de eeuwen heen.

Centraal in deze tentoonstelling staat marinier Alain die aan de hand van videofragmenten de bezoeker meeneemt door de geschiedenis van het Korps Mariniers. Opgericht als zeesoldaten vechtend onder admiraal Michiel de Ruyter in de Engels-Nederlandse oorlogen, naar de wereldwijde inzet van de mariniers als multifunctionele amfibische specialisten.

Door de tentoonstelling heen worden er unieke filmbeelden uit de jaren ’30, ’40 en ’70 op grote schermen getoond. Zo kan onder andere de inzet van de Mariniersbrigade op Oost-Java alsook beelden van trainingen van de Bijzondere Bijstandseenheid in de jaren ’70 worden bekeken, welke in het verleden niet openbaar getoond mochten worden. Door een samenwerking met het NIMH (Nederlands Instituut voor Militaire Historie) is dit nu wel mogelijk.

Audiotour

Elke bezoeker krijgt een gratis audiotour bij de tentoonstelling. Naast informatie over objecten kan er extra informatie worden beluisterd die aansluit bij de objecten die worden getoond. Zo maakt iedere bezoeker zijn eigen tour door de tentoonstelling. Er is ook een audiotour speciaal voor kinderen vanaf 7 jaar oud. Deze audiotour is ingesproken door Majoor Maas, de museummarinier en ondertussen een bekend YouTuber met zijn eigen kanaal.

Opening en meivakantie

De tentoonstelling is te bezoeken vanaf 21 april. Tijdens de meivakantie is er een speciaal vakantieprogramma. Het museum is in de meivakantie ook op maandag 24 april en maandag 3 mei geopend en speciaal dit jaar ook op Koningsdag. 

Indien u aanwezig wilt zijn bij de opening graag bericht van aanwezigheid naar c.qualm@mariniersmuseum.nl. Bent u op zoek naar meer informatie, beeldmateriaal of een interview? Neem dan contact op met Christina Qualm, medewerker communicatie en evenementen • Mobile: 06-25645006 • e-mail c.qualm@mariniersmuseum.nl Over het Mariniersmuseum Het Mariniersmuseum maakt deel uit van de Stichting Koninklijke Defensiemusea (SKD). Het museum heeft tot doel de wereld van de mariniers en mariniers in de wereld voor het voetlicht te brengen. Het Mariniersmuseum is in 2022 voor het vierde jaar op rij door kinder-museuminspecteurs verkozen tot Kidsproof museum. Daarmee is het Mariniersmuseum door de Museumvereniging benoemd tot één van de meest kindvriendelijke musea van de provincie Zuid-Holland. Daarnaast is het museum al jaren een van de leukste uitjes van Zuid-Holland volgens de ANWB. Het Mariniersmuseum is compleet Nederlands- en Engelstalig.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur