Het Nationale Theater daagt de preutsheid uit

23 NOV 2023 15:28 | Het Nationale Theater

About Sex Diner maakt seks bespreekbaar aan de eettafel. 

Het Nationale Theater organiseert het About Sex Diner. Op 9, 10, 15, en 16 december prikkelen gasten twee uur lang hun smaak tijdens een spannend diner met live perfomances van ensemble-lid Yela de Koning en OTION, die deze zomer te zien en horen was in Tijd Zal Ons Leren. Het About Sex Diner likt en verrast, streelt en (ver)leidt eters in de Koninklijke Schouwburg langs diverse onbesproken onderwerpen. Uitgenodigd om mee te eten zijn prille geliefden, rotsvaste levenspartners, jongeren en hun lievelingsvolwassenen. Als seksualiteit ook over smaak en zintuiglijke beleving gaat, biedt de taal van eten misschien een veilige basis om het over de kleine en geile zaken van sensualiteit te praten. Een gezonde maatschappelijke houding tegenover seks mag beginnen bij meer praten en uitwisselen. 

Programmamaker Laura van Zuijlen: “De prachtig vormgeven, heerlijke gerechten werken samen met de kunst en enerverende acts tot een wervelende theatrale experience die alle zintuigen prikkelt. Omdat het gesprek met je dinerpartner een centrale plek inneemt, krijg je de kans om een verdiepend gesprek te voeren over een onderwerp dat vaak stokt door ongemak.” 

Seks aan tafel 

Wat seks en eten overeenkomstig hebben: niemand weet wat lekker is tot ze het uitproberen. Structuur, ‘mondgevoel’, geur en kleur, alles hangt samen met smaak en voorkeur en die zijn altijd in ontwikkeling. Het About Sex diner gebruikt lust en verbeelding om de zintuigen te prikkelen maar ook om diner-gasten op hun gemak te stellen als het om vaak onbespreekbare onderwerpen gaat. Wat is seks eigenlijk? Waar begint het? Wanneer is het klaar? Gerechten, beeldende kunst, acts en filmfragmenten dagen uit, wekken de nieuwsgierigheid en zwengelen een open en kwetsbaar gesprek aan. Woordenschat wordt uitgebreid, fantasie aangewakkerd en misschien worden er zelfs nieuwe technieken geleerd.  

Let’s Talk About Sex 

Het About Sex Diner is ontstaan naar aanleiding van de HNTJong voorstelling Let’s Talk About Sex. Supersoft theater en een knallende muziekperformance over seks. Met gloednieuwe muziek van dé festivalsensatie: Prins S. en De Geit. Vanuit het streven om meer te praten over seks is het About Sex Diner ontstaan. Het diner is een losstaande activiteit en behalve het thema niet verbonden aan de voorstelling. 

 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur