Mariette van Huijstee
Aanleiding:
Meta sorteert ook in EU voor op soepelere regels op het platform
Mark Zuckerberg van Meta wil samen met Trump strijden tegen Europese regels. Daarmee zet hij de Europese waarden onder druk. Daarom is het nu zaak om socialemediaplatformen aan de regels te houden, om overstappen te vergemakkelijken en om serieus werk te maken van alternatieven.
Mark Zuckerberg, de baas van Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp), kondigde dinsdag aan dat hij stopt met onafhankelijke factcheckers in de Verenigde Staten. Daarnaast wijzigde Meta meteen de ‘community guidelines’, waardoor haat vrij baan krijgt en bijvoorbeeld lhbtiq+-personen mogen worden uitgemaakt voor psychisch gestoord. Bovendien wil Zuckerberg met Trump de strijd aangaan tegen Europese regels.
Dit moment is een stresstest voor de Europese Unie. Laten we ons publieke debat gijzelen door de Amerikaanse staat en de gecombineerde macht van techbedrijven? Of gaan we door op de ingeslagen weg richting menswaardige online platformen en digitale autonomie?
Het antwoord is wat mij betreft duidelijk. We hebben niet minder bescherming nodig, maar juist meer. Europese instituties moeten hun rug recht houden om burgers te beschermen tegen een grillige Amerikaanse president vergezeld van techbedrijven die hun oren naar hem laten hangen.
Allereerst moet Europa de regels handhaven en techbedrijven verantwoordelijk blijven houden voor de schadelijke effecten van hun platforms.
Ten tweede zouden de platforms verplicht moeten worden om een overstap naar een concurrent zo gemakkelijk mogelijk te maken. Vergelijk het met nummerbehoud als je verandert van telecomprovider. Dan hoef je ook niet al je contacten een nieuw telefoonnummer te sturen.
Ten derde moeten politici en beleidsmakers investeren in Europese alternatieven. Want als we echt minder afhankelijk willen worden van big tech, zullen we alternatieven serieus moeten nemen.
Dit is een origineel bericht van Rathenau Instituut
Ga naar alle berichten van deze organisatie.