Zwangere vrouwen mogelijk aantrekkelijker voor muggen door verhoogde lichaamstemperatuur

14 AUG 2024 11:29 | myHummy.nl

ZETTEN - Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat muggen zwangere vrouwen mogelijk aantrekkelijker vinden vanwege hun verhoogde lichaamstemperatuur en koolstofdioxide-uitstoot. MyHummy, fabrikant van knuffels die baby's helpen beter te slapen, deed daarom onderzoek naar de beste manieren voor zwangere vrouwen om muggenbeten te voorkomen en te behandelen.

Volgens een onderzoek gepubliceerd door parents.com blijkt het dat zwangere vrouwen mogelijk aantrekkelijker zijn voor muggen vanwege verhoogde koolstofdioxide uitstoot en hogere lichaamstemperatuur. Deze veranderingen in ademhaling en lichaamswarmte tijdens de zwangerschap leiden tot meer zweet, wat muggen aantrekt.

Zwangere vrouwen ervaren ook specifieke gedragsveranderingen, zoals het vaker opstaan om 's nachts te plassen, wat kan leiden tot een verhoogde blootstelling aan muggenbeten. Dit is een belangrijke bevinding die wordt benadrukt in een studie gepubliceerd in Current Research in Parasitology & Vector-Borne Diseases (2021).

Hoewel er geen specifiek bewijs is dat zwangere vrouwen in Nederland aantrekkelijker zijn voor muggen, vroeg MyHummy Bart Knols, een expert op het gebied van insecten, naar algemene tips voor muggenbestrijding die ook relevant kunnen zijn voor zwangere vrouwen.

Knols geeft vier tips om muggen tegen te gaan: verwijder broedplaatsen rondom huis, houd dakgoten schoon, slaap onder een klamboe en gebruik insectenwerende middelen zonder DEET.

Als je toch gestoken wordt, koel dan de plek met een coldpack en gebruik verzachtende crème. Wacht tot de jeuk over is. Bij hevige reacties: contacteer een huisarts. Wanneer je een tijgermug denkt te hebben gezien, is het belangrijk dat je dit tegen de huisarts vertelt. Uiteraard geldt dit ook als je in een land bent waar de tijgermug voorkomt.

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode