Nieuw AI-platform Moonlit ontsluit Europese rechtspraak

20 AUG 2024 10:48 | Moonlit Legal Technologies BV

Amsterdam, 20 augustus 2024 – Moonlit.ai kondigt vandaag de commerciële lancering aan van haar revolutionaire platform dat jurisprudentie en wetgeving van EU-lidstaten doorzoekbaar en analyseerbaar maakt. Ontwikkeld door Deloitte en verzelfstandigd met een investering van venture capital, zet Moonlit zich in om de transparantie en toegang tot recht te verbeteren binnen het complexe en versnipperde Europese juridische landschap.

Moonlit biedt een uitgebreid, door AI aangedreven juridisch onderzoeksplatform dat voortdurend juridische activiteiten in EU-lidstaten monitort. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie stelt het gebruikers in staat om juridische uitspraken uit meerdere landen te onderzoeken en vergelijken. Elk document wordt voorzien van directe vertalingen, samenvattingen en inzichten.

“De investering en afsplitsing van Deloitte vormen een logische volgende stap voor Moonlit,” aldus Roderick Lucas, medeoprichter en CEO. “We zijn dankbaar dat we kunnen voortbouwen op jarenlange investeringen van Deloitte en ons bereik kunnen uitbreiden als een onafhankelijke entiteit. Onze technologie maakt grensoverschrijdend juridisch onderzoek veel efficiënter, en deze afsplitsing maakt die kennis toegankelijk voor alle juridische professionals in Europa.” Deloitte blijft betrokken als lanceringspartner.

Moonlit is opgericht door Roderick Lucas, een expert in AI en datawetenschap met ervaring bij Deloitte NL en academische rollen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Tilburg University, en Dirk-Jan van den Broek, een advocaat met meer dan twintig jaar ervaring in de juridische sector, waaronder de oprichting van ClaimShare.

“Ondanks dat bijna 70% van de nationale wetten wordt bepaald of beïnvloed door EU-regelgeving, kijken de meeste advocaten voornamelijk naar nationale jurisprudentie,” legt Dirk-Jan van den Broek, medeoprichter en CFO van Moonlit, uit. “In een steeds meer centraal gereguleerd Europa, waar juridische precedenten uit het ene land aanzienlijk invloed kunnen hebben op beslissingen in een ander land, is dit een even logisch als onmisbaar hulpmiddel.”

Moonlit stelt juridische professionals onder meer in staat om de interpretatie van EU-regelgeving in EU-lidstaten te volgen en trends, afwijkingen en overeenkomsten in juridische beslissingen te identificeren. Dit verbetert de kwaliteit van juridisch advies en stelt advocaten in staat om sterkere, beter onderbouwde argumenten te formuleren, ondersteund door een breder spectrum aan jurisprudentie.

Daarnaast beschikt het platform over een gespecialiseerde Gen-AI chatbot, die directe antwoorden genereert vanuit een exclusieve database met nu al meer dan 9 miljoen documenten. Alle antwoorden worden voorzien van referenties naar bronartikelen, wat betrouwbare en verifieerbare informatie garandeert. De tool kan worden gebruikt door juridische professionals in heel Europa.

De afsplitsing wordt ondersteund door een investering van Curiosity VC, een in Amsterdam gevestigde investeerder in verantwoorde AI-softwarebedrijven. “We zijn enthousiast om Moonlit te ondersteunen in hun missie om juridisch onderzoek te transformeren,” aldus Maurice Beckand Verwee, partner bij Curiosity VC. “Hun innovatieve aanpak, waarbij AI wordt gecombineerd met juridische expertise, zal aanzienlijke invloed hebben op de manier waarop juridische professionals wereldwijd werken en de transparantie in het rechtssysteem vergroten.”

Moonlit.ai heeft de missie om juridische analyse te vereenvoudigen en te verbeteren. Juridische professionals, beleidsmakers en academici worden uitgenodigd om het platform te verkennen en de voordelen te ervaren van een echt geïntegreerde aanpak van juridisch onderzoek. Bezoek www.moonlit.ai voor meer informatie of neem direct contact op met Moonlit om een demo te plannen en de door AI aangedreven vergelijking van zaken in actie te zien.

Over Moonlit

Moonlit.ai is een door AI aangedreven juridisch kennisplatform voor Europese regelgeving en jurisprudentie uit de lidstaten en de EU. Het bedrijf is opgericht door Roderick Lucas en Dirk-Jan van den Broek en combineert expertise in AI, datawetenschap en de juridische praktijk om juridisch onderzoek te verbeteren en te vereenvoudigen, nieuwe juridische inzichten te bieden en te helpen de juridische ontwikkelingen in heel Europa te monitoren.

Over Curiosity VC

Curiosity is een community-gedreven venture capital bedrijf dat zich richt op investeringen in de vroege fase in getalenteerde, diverse teams in de Benelux, Nordics en Baltische Staten, die de volgende generatie AI-gedreven wereldwijde softwarebedrijven bouwen. Curiosity wordt geleid door twee ervaren investeerders: Herman Kienhuis en Maurice Beckand Verwee, ondersteund door een betrokken community van ondernemers, deskundige adviseurs en investeerders.

Meer binnen de rubriek Recht