'Laarbeekse zwemveiligheid in gevaar door gemeentepolitiek'

31 MEI 2022 11:49 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Zwemvereniging straks kopje onder in te diep Beek en Donks zwembad? | De Peel | ed.nl

De gemeente Laarbeek kan met een relatief klein bedrag de lessen van de zwemvereniging Beek en Donk redden door mee te betalen aan de reparatie van de beweegbare bodem, maar doet dat niet. De toekomst van de vereniging staat op het spel.

Het einde van de vereniging dreigt niet door het opheffen van het zwembad, maar door de koppigheid van een gemeente die zwemveiligheid niet boven geld wil verkiezen. Een herkenbaar probleem in de gemeentelijke en landelijke politiek.

De vereniging maakt gebruik van het zwembad Drie Essen. Het zwembad beschikt over een beweegbare bodem waardoor je het bad voor meerdere doelgroepen kan gebruiken. Watergewenning in kniediep water en zwemmen in borstdiep of dieper water. Alleen de bodem is stuk. De reden dat deze niet gemaakt wordt is koppigheid van de eigenaar en struisvogelpolitiek van de gemeente Laarbeek.

Bij de kosten voor de reparatie praat je al gauw over duizenden euro’s. Een deel van de kosten wil Essy’s (de exploitant) wel voor haar rekening nemen, maar er is nog altijd een gat van 25.000 euro.

De oplossing waar de exploitant mee komt, is het vastzetten van de bodem. Hierdoor is watergewenning niet meer mogelijk op de manier die de zwemvereniging hanteert. Zelf maakt Essy’s gebruik van de EasySwim-methode die door middel van drijfpakjes niet direct hinder ondervindt van de waterdiepte bij watergewenning.

De gemeente Laarbeek was aanwezig bij de gesprekken, maar greep niet in. De kinderen van de vereniging hebben recht op zwemles en daar mag geld geen politieke blokkade voor zijn. De inwoners van Laarbeek en de leden van de zwemvereniging zouden er goed aan doen de gemeente te wijzen op het belang van zwemveiligheid. Zwemveiligheid doe je met elkaar, ook als gemeente.

Shiva de Winter, voorzitter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid

Meer binnen de rubriek Zwembaden en baden