'Bijna de helft van de ernstige vuurwerkletsels veroorzaakt door illegaal vuurwerk'

18 DEC 2023 12:45 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Martijntje Bakker, directeur, VeiligheidNL

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Tiener zwaargewond na ongeluk met illegaal vuurwerk in Doornspijk

Afgelopen vrijdag raakte een tiener zwaargewond na een ongeluk met illegaal vuurwerk in Doornspijk. In aanloop naar de jaarwisseling is het, hoe verdrietig ook, niet een bericht dat verrast. Dergelijk ernstig letsel (met amputatie als gevolg) wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk.

43 procent van al het letsel dat tijdens de jaarwisseling binnen kwam bij een huisartsenpost of spoedeisende hulp werd veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Maar helaas zien we ook ieder jaar dat F1 vuurwerk zoals sterretjes en ander legaal vuurwerk ook ernstig letsel zoals brandwonden en oogletsel veroorzaakt.

Uit nieuw onderzoek blijkt bovendien dat een half miljoen mensen in januari gehoorschade ervaart door vuurwerk. Bij zowel oogletsel als gehoorschade zijn omstanders net zo vaak de dupe. Tegelijkertijd zien we een andere zorgwekkende ontwikkeling, want het gebruik van vuurwerkbrillen en gehoorbescherming nam tijdens de jaarwisseling van 2022-2023 weer verder af.

Als VeiligheidNL kunnen we het dan ook niet nalaten om weer te benadrukken hoe belangrijk het is om veilig om te gaan met vuurwerk en jezelf te beschermen. Steek geen illegaal vuurwerk af en neem straks tijdens de jaarwisseling alle voorzorgsmaatregelen in acht. Dus draag een vuurwerkbril, gebruik een afsteeklont, bescherm je oren, hou afstand en pak nooit vuurwerk op wat je al geprobeerd hebt om af te steken. En draag altijd een vuurwerkbril en gehoorbescherming, ook als je zelf niets afsteekt.

Meer binnen de rubriek Zorg