Speciale zakjes voor medicijnresten bij apotheken in Winterswijk

24 SEP 2024 15:22 | Waterschap Rijn en IJssel

De winterswijkse apotheken en Waterschap Rijn en IJssel slaan de handen ineen om het water in de beken en rivieren in de omgeving schoner te maken. Vanaf nu liggen speciale zakjes in de apotheken, waarmee inwoners hun medicijnresten kunnen inleveren. Door de medicijnresten in te leveren en niet door de wc of gootsteen te spoelen, komen deze schadelijke stoffen niet in de natuur terecht. 

Het zuiveren van medicijnresten uit rioolwater is lastig. De rioolwaterzuiveringen in Nederland zijn daar (nog) niet op gebouwd. Daardoor komen de medicijnresten in de rivieren en beken terecht. Medicijnresten in het water zijn schadelijk voor planten en vissen. Waterschap en apotheken willen inwoners hiervan bewust maken via deze actie.

Het is natuurlijk ook mogelijk om medicijnresten in te leveren bij andere apotheken. Dit kan gewoon zonder de speciale zakjes. 

“Het is belangrijk om het probleem bij de bron aan te pakken. Wat er niet in komt, hoeven we er later ook niet uit te halen met dure technieken. Gooi dus je medicijnresten niet door het riool, maar lever ze in bij de apotheek ”, aldus Dennis Wolsink, bestuurder van Waterschap Rijn en IJssel. 

Meer medicijnresten verwijderen 

Het waterschap wil de wateren rondom Winterswijk schoner maken. Dit doet zij op meerdere manieren. Zo wordt de rioolwaterzuivering in Winterswijk momenteel flink aangepast. Met de nieuwste technieken worden straks veel meer vervuilende stoffen uit het rioolwater verwijderd, zoals medicijnresten, fosfaat en ammonium. De bouw hiervan is dit jaar begonnen. Daarnaast werkt het waterschap samen met het Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk aan een project met speciale plaszakken voor patienten na röntgenonderzoek. Door de plas op te vangen, komen er geen röntgencontrastvloeistoffen in het rioolwater. De actie met de apotheken is hier een mooie aanvulling op. 

Met al deze maatregelen verwacht het waterschap 70 tot 80 procent van de medicijnresten uit het afvalwater te verwijderen. 

Speciale zakjes om medicijnresten in te leveren bij apotheken Winterswijk sept 2024

Speciale zakjes om je medicijnresten in te leveren bij apotheken in Winterswijk

 

Waterschap Rijn en IJssel, woordvoerder Vanya Ginsel, v.ginsel@wrij.nl/ 06-53911284 (maa-di-woe) en Lotte Guest, l.guest@wrij.nl/ 06-52600919 (woe-do-vrij). Foto is rechtenvrij te gebruiken, bron Waterschap Rijn en IJssel. Video Medicijnen over? Lever ze in! (youtube): https://www.youtube.com/watch?v=B9DVmA-69Hs Website weet van water/hier begint de zee: https://weetvanwater.nl/hierbegintdezee/

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid