Steun voor de actie groeit sterk, Nederlandse parlementariërs doen ook mee.
Op 25 juni vormen 60.000 mensen uit België, Duitsland en Nederland een menselijke ketting van 90 kilometer lang, van Aken, via Maastricht en Luik naar de Belgische kerncentrales in Tihange. Er hebben zich al meer dan 15.000 mensen aangemeld. Bekende Limburgers als Marcia Luyten, Tof Thissen en Ruben L. Oppenheimer hebben hun steun uitgesproken en roepen mensen op mee te doen. De gemeenteraden van Heerlen, Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten hebben allemaal unaniem hun steun uitgesproken voor de actie. Het provinciebestuur heeft gedeputeerde Prevoo toestemming gegeven zich als ambassdeur vande actie op te werpen. (2)
Op 10 mei maken een aantal Tweede Kamerleden bekend deel te gaan nemen en dagen ze - tijdens een Kamerdebat over nucleaire kwesties (3), waaronder de Belgische kerncentrales - hun collega-Kamerleden uit hetzelfde te doen. Kamerbreed is er twijfel over de veiligheid van de centrales in Tihange.
WISE is verantwoordelijk voor de mobilisatie van Nederlandse deelnemers. Margit Végh, campagneleider bij WISE; “Het enthousiasme is groot. Het is heel lang geleden dat er zo’n grote unieke internationale actie tegen kernenergie is georganiseerd. We krijgen uit het hele land response. We hebben er alle vertrouwen in dat duizenden Nederlanders mee zullen doen”.
Op 11 mei nemen de autoriteiten van Limburg een principebesluit of ze de actie gaan toestaan. Het internationaal coördinerend comité, bestaande uit Duitse, Belgische en Nederlandse milieuorganisaties (1), gaat ervan uit dat dit het geval zal zijn. Rob Hoenen, Nederlands lid van de coördinatiegroep “Mocht dat onverhoopt niet gebeuren dan gaat de actie wel gewoon door; een demonstratie moet altijd gehouden kunnen worden”.
Op 15 mei praten de directies van de Veiligheidsregio’s met een nucleaire installatie in hun achtertuin (Limburg, Brabant, Zeeland, Drenthe, Groningen) met Minister Schultz van Haegen over de voortdurende onrust rond de veiligheid van buitenlandse kerncentrales, de distributie van jodiumtabletten en het nieuwe ‘crisisplan stralingsincidenten’. In Limburg is heel veel onrust ontstaan na publicatie van een door het Oostenrijks gerenommeerde Institut für Sicherheits- und Risikowissenschaften (ISR) opgesteld scenario waarin bekeken werd wat de consequenties zouden kunnen zijn van een groot ongeval in één van de Tihange-centrales. De veiligheidsregio Zuid-Limburg wist zich geen raad met het rapport en heeft de ANSV gevraagd een analyse te maken van het scenario. De ANVS leverde vervolgens regelrecht broddelwerk; in een reactie werd gesteld dat de Nederlandse wet niet uitgaat van de mogelijkheid van een ramp van het kaliber waar het Oostenrijkse instituut mee gerekend had en dat er dus geen rekening hoeft te worden gehouden met de mogelijke gevolgen die in het scenario beschreven werden. ‘Het kan volgens de wet niet gebeuren dus het gebeurt niet’. Naar aanleiding van een gepeperde reactie van WISE in het Limburgs Dagblad (4) heeft de ANVS nu ingestemd met een gesprek tussen WISE en de ANVS. Dat vindt op 1 juni aanstaande plaats.
______________________________________________
1: https://wisenederland.nl/25-juni/bedrijven-en-organisaties
2: https://wisenederland.nl/25-juni/ambassadeurs-en-politieke-steun
3: https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2017A00259
4: https://wisenederland.nl/anvs-broddelt-met-oordeel-over-tihange-rapport
Dit is een origineel bericht van WISE
Ga naar alle berichten van deze organisatie.