114 ondertekenaars Paris Proof Commitment: ook NS Stations en Rijksvastgoedbedrijf tekenen

30 NOV 2023 15:32 | Dutch Green Building Council (DBCG)

Vandaag hebben NS Stations en Rijksvastgoedbedrijf het Paris Proof Commitment van Dutch Green Building Council (DGBC) ondertekend. Dit gebeurde op het podium tijdens het Paris Proof Congres 2023 in Amare, Den Haag. Zij voegen zich bij de grote groep marktpartijen uit de bouw- en vastgoedsector die zich committeren aan de doelstelling om het energiegebruik in de gebouwde omgeving met twee derde te verlagen. En daarmee ook de daarbij horende CO₂-emissies terug te brengen. De teller staat hiermee op 114 ondertekenaars van het Paris Proof Commitment van DGBC.

Behalve NS Stations en het Rijksvastgoedbedrijf, hebben de afgelopen maanden de volgende bedrijven ook hun handtekening gezet: Ausems Vastgoed, BBA B.V., Briq, De Groene Jongens, Deltares, Equity Estate, Halmos Adviseurs, Handelsbanken, Hedgehog Company, HWRK, Innovattic, Keratop, Knauf, LBP|Sight, MEE Modular, PPREF, RED Company, Techniplan, Valstar Simonis, Whitewood en Woody Building Concepts. In totaal hebben 114 partijen het Paris Proof Commitment van DGBC ondertekend.

De hele keten doet mee

De nieuwe ondertekenaars vertegenwoordigen een brede mix van beleggers, financiële partijen, ontwikkelaars, kennisinstellingen, installateurs en adviseurs. “Het is mooi om te zien dat zoveel verschillende partijen hun handtekening hebben gezet. De hele keten doet mee. We horen uit onze achterban dat partijen steeds meer de vraag krijgen vanuit hun klanten en opdrachtgevers of ze al rekenen met de Paris Proof-doelen of het commitment hebben ondertekend. We zien steeds meer dat Paris Proof de standaard wordt in de bouw- en vastgoedsector,” zegt Martin Mooij, programmamanager bij DGBC.

Yvonne van der Brugge-Wolring, directeur-generaal bij het Rijksvastgoedbedrijf: “We bouwen duurzaam of we bouwen niet. En dit ondertekenen wij met het Paris Proof Commitment.”

Sebastiaan de Wilde, directeur Vastgoed bij NS Stations: “NS wil voor 2050 ‘Paris Proof’ zijn. Dat hebben we concreet uitgewerkt. Met een portefeuille van monumenten, waar de deur altijd open staat, is dat een hele uitdaging.”

Vanuit je eigen rol

De ondertekenaars gaan ieder vanuit hun eigen rol meten op werkelijke energiegebruik en vastgoed versneld verduurzamen. Voor de bestaande bouw betekent dat sturen op werkelijk energiegebruik en ingrijpend verduurzamen. Voor nieuwbouw- en renovatieprojecten sturen ontwikkelaars en bouwers die het commitment hebben ondertekend op materiaalgebonden CO₂-emissies en toetsen deze aan de doelstellingen per jaar van het CO₂-budget. Adviesbureaus ondertekenen voor sturing op beide aspecten: energie- en materiaalgebonden uitstoot. Bovendien brengen alle ondertekenaars de partijen om zich heen in beweging om ook Paris Proof te worden.  

Paris Proof Congres 2023: meten, weten, doen!

Jaarlijks organiseert DGBC het Paris Proof Congres. Dit evenement geeft bezoekers inzicht in het invullen van hun korte- en langetermijndoelen op het gebied van duurzaamheid met inspirerende sprekers, praktische voorbeelden en handige tools. Tijdens het uitverkochte evenement stonden onder andere op het podium gedragswetenschapper Reint Jan Renes, Kees Vendrik, voorzitter Nationaal Klimaat Platform en Diederik Samsom, kabinetschef van Europese klimaatcommissaris Wopke Hoekstra.

Fotobijschrift 1: De nieuwste groep ondertekenaars van het Paris Proof Commitment op het podium tijdens het Paris Proof Congres 2023. Fotobijschrift 2: Ondertekening van het Paris Proof Commitment door NS en Rijksvastgoedbedrijf tijdens Paris Proof Congres 2023. Fotograaf: Roos Trommelen Meer informatie over het Paris Proof Commitment vind je hier: https://www.dgbc.nl/paris-proof-commitment-182 Voor vragen neem contact op via +31 (0) 88 558 0100 of pers@dgbc.nl Over DGBC: Stichting Dutch Green Building Council (DGBC) is de landelijke maatschappelijke organisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving in hoog tempo toekomstbestendig te maken. Dat is nodig, omdat klimaatverandering sneller gaat dan gedacht. DGBC kan met onze brede achterban van zo'n 380 partners uit de bouw- en vastgoedsector het verschil maken. DGBC ontwikkelt en beheert de BREEAM-NL keurmerken.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid