'Vermijd gehoorschade door vuurwerkknallen'

25 OKT 2023 09:11 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Victor Zuidema, programmamanager en expert Gehoorschade door hard geluid bij VeiligheidNL. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Explosie op toilet Haemstede-Barger Heemstede | Al het nieuws uit Haarlem

Gehoorschade ontstaat meestal geleidelijk door vaak of lang harde geluiden te horen, bijvoorbeeld harde muziek op een koptelefoon, veel uitgaan zonder oordoppen of werken in hard geluid. Maar vuurwerkgeknal is zó hard, dat al na één keer blijvende gehoorschade kan ontstaan. Zoals gebeurde op een school in Haarlem waar een vuurwerkbom afging en meerdere leerlingen gehoorschade opliepen.

Richting het einde van het jaar is goede voorlichting van het gebruik van vuurwerk belangrijk, ook om permanente gehoorschade te voorkomen.

Zwaar vuurwerk is inmiddels verboden. Wel zijn er hierdoor andere initiatieven populairder geworden, denk aan het carbidschieten. Een carbidknal is ongeveer 100 decibel voor toeschouwers. Voor de carbidknallers die er vlak naast staan is dit hoger, wel 120 tot 130 decibel. Gehoorschade kan al ontstaan vanaf 80 decibel. Het is dus essentieel om oordoppen te dragen, ook voor toeschouwers, en vergeet hierbij de kinderen niet.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid