ViAqua Therapeutics kondigt investering van USD 8,25 miljoen aan onder leiding van S2G Ventures om op RNA gebaseerde oplossingen in de aquacultuu

05 SEP 2023 23:12 | PR Newswire

De financiering zal ViAqua de mogelijkheid bieden om zijn eerste product op de markt te brengen, te investeren in R&D voor toekomstige producten en het vermogen van het platform te bewijzen om op RNA gebaseerde oplossingen op schaal te leveren.

HAIFA, Israël, 5 september 2023 /PRNewswire/ -- ViAqua Therapeutics, een biotechnologiebedrijf en ontwikkelaar van een platform voor oraal toegediende RNA-deeltjes ter bevordering en verbetering van de diergezondheid in de aquacultuur, heeft bekendgemaakt de financieringsronde van USD 8,25 miljoen te hebben afgerond onder leiding van S2G Ventures en met deelname van Rabo Ventures, The Trendlines Group Ltd., Agriline Limited, Nutreco, I-Lab Angels en Circle Investments LLC.

Aquacultuur is essentieel voor het verbeteren van de voedselzekerheid, het bieden van een gezonde en duurzame voedselbron en het beschermen van wilde visbestanden in het licht van de groeiende vraag naar mariene eiwitten. Maar volgens een analyse van Kontali is ziektebeheer op dit moment het grootste probleem waarmee de aquacultuursector te maken heeft, met een economische impact van meer dan USD 8,5 miljard voor alleen al de garnalenindustrie.

Om dit probleem aan te pakken heeft ViAqua een op biotechnologie gebaseerd platform voor orale toediening ontwikkeld voor het gericht toedienen van op RNA gebaseerde oplossingen om de ziekteresistentie in de aquacultuur te verbeteren.

"Oraal toedienen is de heilige graal van de gezondheidsontwikkeling in de aquacultuur, omdat het onmogelijk is om garnalen individueel te vaccineren, maar ook de operationele kosten van ziektebeheer substantieel te verlagen en tegelijkertijd de resultaten te verbeteren", aldus Shai Ufaz, CEO van ViAqua. "We zijn verheugd met de marktintroductie van deze technologie om tegemoet te komen aan de behoefte aan betaalbare ziekteoplossingen in de aquacultuur."

Vooral garnalen, een van de meest geconsumeerde zeevruchten ter wereld, zijn erg vatbaar voor ziekten vanwege hun gebrek aan adaptieve immuunsystemen, en er zijn momenteel geen producten beschikbaar tegen garnalenziekten. Het eerste product van het bedrijf is een voedingssupplement om de weerstand tegen virale infecties bij garnalen te vergroten, waarbij de eerste toepassing zich richt op het White Spot Virus (WSSV), dat een jaarlijks verlies van ongeveer USD 3 miljard veroorzaakt en een vermindering van 15 procent in de wereldwijde garnalenproductie. Deze oplossing zal garnalenkwekers de broodnodige productiestabiliteit bieden en tegelijkertijd de mogelijkheid creëren om de productie per bedrijf te verhogen zonder het ziekterisico te vergroten.

"Aquacultuur is van cruciaal belang voor de duurzame aanvoer van mariene eiwitten", zegt Kate Danaher, algemeen directeur van het Ocean and Seafood-fonds van S2G Ventures. "Met de platformtechnologie zal ViAqua verder kunnen gaan dan WSSV en tal van andere ziekten in de aquacultuur kunnen aanpakken, waarbij het nog jaren duurt voordat soortgelijke technologieën de markt bereiken."

ViAqua produceert zijn capsuleproducten met behulp van commerciële, industriële processen en schaalt de productie op om zijn eerste product op de markt te brengen. Met plannen om de productie in India begin 2024 te starten, is het bedrijf een commercieel samenwerkingsverband aangegaan via een gezamenlijke ontwikkelings- en marketingovereenkomst met Skretting, een Nutreco-bedrijf, om het product op de markt te brengen. Terwijl ViAqua zich momenteel richt op de garnalenproductie, heeft de toedieningstechnologie talloze toepassingen in de aquacultuur en daarbuiten, die het bedrijf graag wil verkennen.

"We zijn echt enthousiast over het potentieel van ViAqua's technologie vanwege de waarde die het ontsluit voor de planeet en de garnalenkwekers. Ziekten veroorzaken sterftecijfers tot wel 50%, wat ertoe leidt dat jaarlijks 25-30% van de garnalenkwekerijen failliet gaat. Dit is enorm onproductief en schaadt veel bestaansmiddelen," legt Shishir Sinha, investeringsdirecteur bij Rabo Ventures, uit. "De aquacultuurspecialisten van onze bank, Gorjan Nikolik en Novel Sharma, waren onder de indruk van de baanbrekende impact van een oplossing voor een probleem dat de sector al decennialang teistert en dat een betekenisvol verschil kan maken in het leven van de kleine garnalenkwekers, die 80% van het aanbod vertegenwoordigen."

Over ViAqua Therapeutics

ViAqua is opgericht om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte aan effectief, specifiek en betaalbaar gezondheidsbeheer van ziekten in de aquacultuur. Een van de grootste uitdagingen bij de overgang naar een duurzame aquacultuur is de preventie en de behandeling van ziekten. ViAqua ontwikkelt een op biotechnologie gebaseerd platform voor het oraal toedienen van op nucleïnezuur gebaseerde oplossingen ter bevordering van de gezondheid bij mariene soorten.

Over S2G Ventures:

S2G Ventures, het directe investeringsteam van Builders Vision, werkt samen met ondernemers die werken aan oplossingen voor enkele van 's werelds grootste uitdagingen op het gebied van voedsel, landbouw, oceanen en schone energie. Wij bieden kapitaal, mentorschap en middelen met toegevoegde waarde aan bedrijven die innovatieve, commerciële oplossingen nastreven die positieve sociale, ecologische en financiële rendementen genereren. Wij bieden onze partners flexibele kapitaaloplossingen die kunnen variëren van start- en durffinanciering via groeikapitaal tot schuld- en infrastructuurfinanciering. Ga voor meer informatie over S2G naar s2gventures.com of volg ons op LinkedIn.

Over Rabo Ventures:

Rabo Ventures, onderdeel van de Rabobank, werkt samen met startende bedrijven in de hele waardeketen om hun groeiambities te ondersteunen en de vitale transities mogelijk te maken die nodig zijn in de wereldwijde voedsel- en landbouwindustrie. We investeren in geweldige managementteams die oplossingen ontwikkelen voor echte problemen, met de nadruk op het stimuleren van innovatie en duurzaamheid. Met een lokale aanwezigheid in 25 landen en ruim 100 toegewijde sectorspecialisten en onderzoekers is de Rabobank wereldleider op het gebied van Food & Agriculture banking. Als onderdeel van de captive investment-franchise van de Rabobank, Rabo Investments, maken we gebruik van het platform, de kennis en het netwerk van de banken om uw bedrijf te ondersteunen en te laten groeien en tegelijkertijd de van belang zijnde transities te versnellen.

Mediacontact: Ally Dunne Ally.Dunne@zenogroup. [mailto:Ally.Dunne@zenogroup.com]com

View original content:https://www.prnewswire.com/news-releases/viaqua-therapeutics-kondigt-investering-van-usd-8-25-miljoen-aan-onder-leiding-van-s2g-ventures-om-op-rna-gebaseerde-oplossingen-in-de-aquacultuur-op-te-schalen-301918350.html

Meer binnen deze rubriek