LyondellBasell gaat geavanceerde recyclingfabriek op industriële schaal bouwen in Duitsland

20 NOV 2023 17:21 | PR Newswire

HOUSTON, 20 November 2023 /PRNewswire/ -- LyondellBasell (LYB) heeft vandaag aangekondigd dat het de definitieve investeringsbeslissing heeft genomen om het bedrijfs eerste geavanceerde katalytische recyclingdemonstratiefabriek op industriële schaal te bouwen op zijn locatie in het Duitse Wesseling. Met behulp van LyondellBasells gepatenteerde MoReTec-technologie zal deze fabriek de eerste geavanceerde recyclingfabriek op commerciële schaal zijn die post-consumer plastic afval omzet in grondstof voor de productie van nieuwe plastic materialen die kan worden geopereerd met netto-nul-uitstoot van broeikasgassen. De nieuwe fabriek zal naar verwachting een jaarlijkse verwerkingscapaciteit hebben van 50.000 ton per jaar en is ontworpen om de hoeveelheid plastic verpakkingsafval te recyclen die jaarlijks door ruim 1,2 miljoen Duitsers wordt gegenereerd. De bouw zal volgens de planning eind 2025 voltooid zijn.

"We zijn toegewijd aan het aanpakken van de wereldwijde uitdaging van plastic afval en het bevorderen van een circulaire economie, en de aankondiging van vandaag is opnieuw een betekenisvolle stap in die richting, " aldus Peter Vanacker, LYB CEO. "Door onze geavanceerde katalytische recyclingtechnologie op te schalen, kunnen we grotere hoeveelheden plastic afval terug in de waardeketen brengen. Door dit te doen zullen we de mogelijkheid hebben om meer materialen te produceren voor hoogwaardige toepassingen, waarbij de waarde van kunststoffen zo lang mogelijk behouden blijft."

De LYB MoReTec-demonstratiefabriek zal de kloof dichten voor moeilijk te recyclen kunststoffen, zoals gemengde of flexibele materialen die momenteel naar de stortplaats of verbrandingsoven worden gestuurd. Source One Plastics, een joint venture van LYB en 23 Oaks Investments opgericht in oktober 2022, zal het merendeel van de gesorteerde verwerkte grondstoffen leveren. De geavanceerde gerecyclede grondstoffen die door de MoReTec-fabriek worden geproduceerd, zullen worden gebruikt voor de productie van polymeren die door LYB worden verkocht onder de Circulen Revive-productlijn voor gebruik in een breed scala aan toepassingen, waaronder medische en voedingsverpakkingen.

Het MoReTec-verschil

De MoReTec-technologie produceert pyrolyse-olie en -gas. Pyrolyse-olie is een vervanging voor materialen op fossiele basis die worden gebruikt bij de productie van polymeren. Meestal worden pyrolysegasstromen als brandstof verbruikt, maar dankzij de MoReTec-technologie kan ook het pyrolysegas worden teruggewonnen, wat bijdraagt aan de productie van polymeren en het vervangen van fossiele grondstoffen, met minder directe CO2-uitstoot als gevolg.

Bovendien verlaagt de eigen katalysatortechnologie de procestemperatuur, vermindert het energieverbruik en verbetert de opbrengst. Met een lager energieverbruik kan het proces worden aangedreven door elektriciteit, inclusief elektriciteit uit hernieuwbare bronnen bij netto-nul-uitstoot van broeikasgassen

Deze onderscheidende voordelen bieden ook een voordeel op het gebied van de koolstofvoetafdruk. Het terugwinnen van pyrolysegas als grondstof, de lagere vraag naar energie, het ontwerp van elektrische verwarming, de vervanging van fossiele grondstoffen en het terugwinnen van afvalplastic uit verbrandingsovens of stortplaatsen resulteren in een aanzienlijk lagere koolstofvoetafdruk vergeleken met op fossiele brandstoffen gebaseerde processen. Dat maakt van MoReTec een unieke waardepropositie.

OVER LYONDELLBASELL Wij zijn LyondellBasell - een wereldwijd, toonaangevend bedrijf in de chemische industrie dat oplossingen creëert om het dagelijkse leven duurzamer te maken. Door middel van geavanceerde technologie en gerichte investeringen maken we een circulaire en koolstofarme economie mogelijk. Bij alles wat we doen, streven we ernaar waarde te ontsluiten voor onze klanten, investeerders en de samenleving. Als een van 's werelds grootste producenten van polymeren en leider op het gebied van polyolefinetechnologieën, ontwikkelen, produceren en verkopen we hoogwaardige en innovatieve producten voor toepassingen variërend van duurzaam transport en voedselveiligheid tot schoon water en hoogwaardige gezondheidszorg. Ga voor meer informatie naar www.lyondellbasell.com of volg @LyondellBasell op LinkedIn.

TOEKOMSTGERICHTE VERKLARINGEN De verklaringen in dit persbericht over zaken die geen historische feiten zijn, zijn toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen zijn gebaseerd op de verwachtingen en veronderstellingen van het management van LyondellBasell, die redelijk worden geacht op het moment dat ze worden gedaan; deze zijn onderhevig aan aanzienlijke risico's en onzekerheden. Werkelijke resultaten kunnen wezenlijk verschillen op basis van factoren, waaronder, maar niet beperkt tot, ons vermogen om onze duurzaamheidsdoelstellingen te verwezenlijken, inclusief het vermogen om de productie van gerecyclede en hernieuwbare polymeren te verhogen; de succesvolle implementatie van groeiplannen; en de succesvolle bouw en exploitatie van de fabrieken die in dit persbericht genoemd worden. Bijkomende factoren die ertoe kunnen leiden dat resultaten wezenlijk verschillen van resultaten die in de toekomstgerichte verklaringen beschreven staan, zijn te vinden in het gedeelte "Risicofactoren" van ons formulier 10-K voor het jaar eindigend op 31 december 2022, dat te vinden is op www. LyondellBasell.com op de Investor Relations-pagina en op de website van de Securities and Exchange Commission op www.sec.gov.

Logo -

View original content:https://www.prnewswire.com/nl/persberichten/lyondellbasell-gaat-geavanceerde-recyclingfabriek-op-industriele-schaal-bouwen-in-duitsland-301993762.html

CONTACT: Andreas Anker, Director, Circularity Strategy & Integration, Email: andreas.anker@lyb.com

Dit is een origineel bericht van PR Newswire

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen deze rubriek