Groenteconservensector pleit voor btw-verlaging

07 SEP 2018 10:00 | VIGEF (belangenorganisatie van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende industrie)

Missie is groenteconsumptie te stimuleren

Producenten van vers verwerkte groenten in pot en blik hebben via een ingezonden brief aan het kabinet een oproep gedaan om hun categorie in BTW te verlagen. Vorige week werd bekendgemaakt dat de verbruiksbelasting op suikervrije dranken en bron- en mineraalwater wordt afgeschaft, waardoor deze producten goedkoper worden voor de consument. De fiscale maatregel is getroffen in het kader van het nationaal preventieakkoord op het thema ‘overgewicht’. De groenteconservensector heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op reductie van suiker en zout in hun producten. Hierdoor kan de sector gezonde producten aanbieden zonder suiker, die de consument kunnen helpen de aanbevolen 250 gram groente per dag  te behalen. Het stimuleren van groenteconsumptie is een belangrijke pijler in het bevorderen van een gezondere leefstijl.

Groenteconsumptie stimuleren

Nederlanders eten veel te weinig groenten. Gemiddeld komen we aan 137 gram per dag, ongeveer de helft van de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram. De groenteconservencategorie heeft als missie het de consument zo gemakkelijk en lekker mogelijk te maken om groenten op het bord te serveren. Sinds 2012 speelt de conservencategorie een voortrekkersrol om zout en suiker in haar producten te reduceren. Hierin zijn grote stappen gezet: inmiddels wordt aan het grootste deel van de groenteconserven geen suiker meer toegevoegd en ook toegevoegd zout is geminimaliseerd.

Blik op gezondheid

Peter Rijnhout, secretaris van de belangenorganisatie van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende industrie VIGEF: “Het plan van het kabinet om gezondere dranken te stimuleren omarmen we. We missen in de plannen echter de stimulans om meer groenten te eten. We luiden de noodklok tegen BTW-verhoging op groente en vinden juist een verlaging op zijn plaats.

Onze producten kunnen een belangrijke rol vervullen in een gezond voedingspatroon: vers verwerkte groenten in pot, blik of uit de diepvries zijn seizoensproducten die op een gemakkelijke, gezonde en gevarieerde manier kunnen helpen om aan de 250 gram groente per dag te komen. Het zijn seizoensproducten die binnen enkele uren, vaak lokaal, geoogst en verwerkt worden, waardoor de voedingswaarden optimaal behouden blijven. Er worden – in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht – geen conserveringsmiddelen toegevoegd en het overgrote deel van onze groenten bevat geen toegevoegd suiker. Bovendien zijn groenten uit pot, blik of diepvries duurzaam, want we volgen de oogstkalender en zorgen voor groenten die men lang kan bewaren, no waste dus. Zeker in combinatie met verse groenten, kan onze categorie zorgen voor die broodnodige verhoging van de groenteconsumptie. Het kabinet kan hiervoor een extra financiële stimulans bieden, net als ze doen bij gezonde dranken. We treden graag in overleg met de staatssecretaris om onze plannen om de consumptie van gezonde groente in Nederland te vergroten.”

Bijlage: Brief aan Staatssecretaris Blokhuis en de Tweede Kamer der Staten Generaal

Meer binnen de rubriek Aardappelen