'Niet rijden in groepen, maar gedrag leidt vaak tot val tijdens wielrennen'

05 APR 2024 12:14 | VeiligheidNL
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Ellen Kemler

Aanleiding:
Vingegaard breekt sleutelbeen en meerdere ribben bij zware val in Baskenland | Wielrennen | NU.nl

Met regelmaat vinden er tijdens wielerwedstrijden ongevallen en valpartijen plaats. Wielrenner Vingegaard brak deze week nog zijn sleutelbeen en meerdere ribben door een val. Zijn deelname aan de Tour de France is nog onduidelijk.  

Valpartijen vinden vaak plaats als er in een peloton wordt gereden, maar ook als er obstakels op de weg staan. Het rijden in groepen lijkt heel gevaarlijk, maar dit is niet de grootste veroorzaker van (amateur) wielrenongevallen in het algemeen. Dat is het gedrag van de wielrenners zelf. Wielrenners vinden dat 77 procent van de ongevallen worden veroorzaakt door gedrag. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Ze geven daarbij een ander (41 procent) iets vaker de schuld dan zichzelf (36 procent).

Niet opletten, stuurfouten maken, te hard rijden, en het niet verlenen van voorrang zijn gedragingen van wielrenners waardoor het wel eens fout gaat. Nu met de Tour de France en de zomer in het verschiet, kan het aantal wielrenners én het aantal valpartijen in Nederland weer gaan toenemen. In 2022 belandden er 4.600 wielrenners op de Spoed Eisende Hulpafdeling van een ziekenhuis, bijna allemaal als gevolg van een val. Bewustwording van eigen gedrag en tijdens het wielrennen alert blijven op het gedrag van een andere wielrenners kunnen ongevallen en letsel voorkomen.  

Ellen Kemler is expert sportblessurepreventie bij VeiligheidNL

Meer binnen de rubriek Sport