Energiegemeenschappen nieuwe speler op energiemarkt: 1e Kamer stemt voor nieuwe energiewet

10 DEC 2024 16:51 | Coöperatie Energie Samen U.A.

De Energiewet is zojuist aangenomen door de Eerste Kamer der Staten-Generaal. De nieuwe energiewet betekent een verandering in de marktordening sinds de liberalisering van de Nederlandse energiemarkt. Energiegemeenschappen bestaan nu juridisch en hebben een aparte positie en rol gekregen in de energiemarkt, naast andere bestaande spelers zoals energieleveranciers, producenten en netbeheerders. Ook heeft de Eerste Kamer vandaag ingestemd met de Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie (WGIW).

Siward Zomer, voorzitter bij Energie Samen, reageert: "Wij zijn ontzettend blij dat de nieuwe Energiewet nu ook door de Eerste Kamer is aangenomen. Dit gaat de coöperatieve energietransitie in een stroomversnelling brengen. Wij bestaan nu eindelijk ook juridisch als energiegemeenschappen en hebben een aparte positie en rol gekregen in de energiemarkt, naast andere belangrijke spelers zoals energieleveranciers, producenten en netbeheerders. Een kroon van erkenning op het harde en belangrijke werk van al onze leden! En, hoewel wij in Europa één van de laatste landen zijn die deze Europese regels hebben geïmplementeerd, lopen we nu juist voorop door het invullen van het democratische karakter van hernieuwbare energiegemeenschappen. Nederland is nu ook het eerste land in Europa dat energie delen door energiegemeenschappen mogelijk maakt in combinatie met een mogelijkheid van gemeenten om energiegemeenschappen in positie te brengen met de nieuwe wettelijke basis voor 50% lokaal eigendom in de wet."

De nieuwe wet neemt de Europese regels voor elektriciteit (onder meer de Europese Hernieuwbare Elektriciteitsrichtlijn) en de Europese regels voor gas mee en er staan belangrijke bepalingen in voor de transitie naar schonere en hernieuwbare bronnen van energie. Met de nieuwe regelgeving worden consumenten beter beschermd, komen er meer mogelijkheden om het stroomnet flexibel te gebruiken en kunnen energiegemeenschappen eindelijk een gelijkwaardige positie innemen in de energiemarkt en energie met elkaar delen. Energie Samen heeft zich hiervoor namens haar leden ingezet, met onder andere als resultaat dat een aantal van haar amendementen zijn aangenomen (zie bijgevoegd position paper), mede dankzij belangrijke steun van Suzanne Kröger, Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA.

Ook is er vandaag door de Eerste Kamer der Staten-Generaal ingestemd met de Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie (WGIW). Ilonka Marselis, Strategisch adviseur Belangenbehartiging bij Energie Samen: ''De WGIW is een krachtig instrument voor gemeenten om richting te geven aan de warmtetransitie. Door met deze wet een einddatum voor gaslevering in wijken vast te stellen, ontstaat duidelijkheid en urgentie. Dit is cruciaal voor warmtegemeenschappen die samen met gemeenten werken aan plannen voor duurzame, lokale warmtenetten.''

Siward Zomer, voorzitter Energie Samen spreekt over de Energiewet.

Beeld alleen gebruiken in relatie tot deze berichtgeving.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid