Start najaarscampagne NVM-mondhygiënisten op symposium preventieve mondzorg

09 SEP 2024 17:24 | Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten

Start publekscampagne op symposium preventieve mondzorg NVM-mondhygiënisten

Woensdag 11 september 2024 van 15.00 tot 19.00 uur organiseert NVM-mondhygiënisten het Symposium Preventieve Mondzorg: van nazorg naar voorzorg in Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag. Tevens vindt hier de start van een online publiekscampagne plaats. De mondhygiënisten blijven in het belang van de bewustwording van preventieve mondzorg het voortouw nemen in gerichte publiekscampagnes. Binnenkort start een publiekscampagne die zich specifiek richt op ouders met kinderen tot 12 jaar. 

Ouders nog onvoldoende op de hoogte van noodzaak preventieve mondzorg vanaf eerste tandje kind

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 70% van de Nederlanders positief is over het imago van mondhygiënisten, maar er is nog veel winst te behalen onder ouders. Slechts 56% van de ouders weet dat mondhygiënisten kunnen helpen om de mond van hun kind gezond te houden, en slechts 23% is op de hoogte van de rol die mondhygiënisten spelen bij het aanleren van mondverzorging bij baby’s. Deze onwetendheid wordt deels veroorzaakt door gebrek aan kennis, maar ook door angst.

Drempels voor een bezoek aan de mondhygiënist

De cruciale barrières voor een bezoek aan de mondhygiënist zijn een gebrek aan kennis over de meerwaarde van preventieve mondzorg, financiële overwegingen, angst en algemene onbekendheid met mondzorg. Ook blijkt dat maar liefst 39% van de ouders niet op de hoogte is dat hun kinderen voor de reguliere mondzorg verzekerd zijn en dus kosteloos de mondhygiënist kunnen bezoeken.

Inzet mondhygiënisten als mondzorgcoaches

Het inzetten van mondhygiënisten als mondzorgprofessionals op de centra voor jeugd en gezin, de voormalige consultatiebureaus, kan een essentiële rol spelen in het doorbreken van dit gedragspatroon. Hiervoor is niet alleen politieke wil nodig om deze toezegging aan de Tweede Kamer te verzilveren, maar ook is een duurzame financiering van de preventieve mondzorg in de komende jaren cruciaal om een doorbraak te realiseren in het gedrag van ouders en kinderen om problemen in de mond op latere leeftijd te voorkomen.

Verder blijkt uit onderzoek dat ongeveer 14% van de Nederlanders nooit of minder dan één keer per jaar een mondzorgprofessional raadpleegt. Voor mondhygiënisten is dit percentage zelfs hoger, met 41% van de Nederlanders die nooit of minder dan één keer per jaar een mondhygiënist bezoeken.

Aanleiding Symposium

Op dit moment staat het dossier mondzorg sterk in de belangstelling. In de recente verkiezingsprogramma's van de politieke partijen werden diverse oplossingen voorgedragen voor de toegankelijkheid, financiering en preventieve werking van de mondzorg. Met het symposium wil NVM-mondhygiënisten de recente stand van wetenschap en praktijk toetsen aan de ideeën van de politiek en diverse stakeholders. De visie van NVM-mondhygiënisten blijft kristalhelder: kies en investeer in preventieve mondzorg en een stevige basis voor de jeugd.

Programma

14.30 - 15.00 uur Ontvangst met koffie/thee

15.00 - 17.00 uur Presentaties met aansluitend paneldiscussie

17.00 - 19.00 uur Borrel en walking dinner

Met trots presenteren wij de volgende sprekers:

- Marcel Levi; internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.  

- Marcel Canoy; hoogleraar aan de VU op het gebied van gezondheidseconomie. Daarnaast is hij adviseur van ACM en Zorginstituut Nederland.

- Peggy van Spreuwel; mondhygiënist, gezondheidswetenschapper en hogeschooldocent aan de opleiding Mondzorgkunde aan de HU.

- Loes Velthoven-Verlinden; voorzitter NVM-mondhygiënisten.

Daarnaast vermelden wij graag dat aan de paneldiscussie deelnemen: 

- Julian Bushoff, lid van de Tweede Kamerfractie GroenLinks-PvdA. 

- Ramin Najafbagy, mondhygiënist, praktijkeigenaar van Mondfit Mondzorg Rotterdam en Mondhygiënepraktijk Mondclinic te Rotterdam. 

- Thomas Plochg, directeur Federatie voor Gezon

 

Voor vragen: 06 34588422 H. Zoontjes

Meer binnen de rubriek Zorg