‘Opgroeien met bomen’ - 15 november 2023 startsein Boomfeestdag-plantseizoen 2023-2024

23 OKT 2023 13:34 | Stichting Nationale Boomfeestdag

Groene leefomgeving kinderen staat centraal op woensdag 15 november

‘Opgroeien met bomen’

Op woensdag 15 november wordt in de gemeente Amstelveen het startsein gegeven voor het Boomfeestdag-plantseizoen 2023-2024. In het jaarthema ‘Opgroeien met bomen’ staat de leefomgeving van kinderen centraal. Kinderen die opgroeien in het groen bewegen meer, ervaren minder stress, ademen schonere lucht in, kunnen zich beter concentreren op school en hebben meer sociale contacten.

Het thema ‘opgroeien met bomen’ biedt talloze mogelijkheden voor plantactiviteiten én educatie over bomen. Leerlingen van basisscholen in heel Nederland gaan onderzoeken waarom het belangrijk is om op te groeien in een omgeving met bomen. Ook ontdekken ze hoe bomen opgroeien en welke functies bomen gedurende hun leven zoal vervullen. Natuurlijk gaan de kinderen, waar mogelijk, zelf bomen planten om zo te zorgen dat ze met bomen kunnen opgroeien.

Scholen en Natuur- en Duurzaamheidscentra stellen de laatste jaren in hun onderwijs- en educatie-activiteiten bomen steeds vaker centraal bij lessen en opdrachten over fysieke en mentale gezondheid, biodiversiteit, hittestress en duurzaamheid. Het thema ‘opgroeien met bomen’ sluit aan bij al deze belangrijke onderwerpen.

Boomfeestdag: ieder kind een boom

Onder het motto ‘ieder kind een boom’ wil Stichting Nationale Boomfeestdag ieder kind in Nederland in staat stellen een boom te planten en inzicht te krijgen in wat bomen en de natuur voor ons betekenen. Jaarlijks planten tijdens een van de vele Boomfeestdagen ruim 100.000 kinderen onder schooltijd meer dan 200.000 bomen en struiken.

Al 66 jaar ontdekken kinderen zo dat ze heel laagdrempelig zelf iets kunnen doen voor een beter klimaat en voor een gezonde, prettige leefomgeving. Het stimuleert hen bovendien om duurzame keuzes te maken en zich in te zetten voor de natuur.

Gastgemeente Amstelveen

Gemeente Amstelveen is dit jaar de gastgemeente voor de Nationale Viering van de Boomfeestdag. Ruim 850 leerlingen van maar liefst 17 basisscholen planten op 15 november een schoolboom op hun schoolplein! En 150 leerlingen gaan aan de slag met het vergroenen van de Amstelveense sportvelden. Ook gaan deze leerlingen op pad met een NatuurWijzer van Stichting Natuurwijs en geven ze op papier het bos van hun dromen vorm met hulp van een boswachter van Staatsbosbeheer. Kinderen op Amstelveense basisscholen krijgen een speciale Boomfeestdag editie van de Amstelkids kinderkrant. Marco Emmerig van Tune4U/Muzikaal Met Taal heeft samen met een aantal leerlingen een speciaal ‘Bomenlied’ geschreven.

In de boomrijke gemeente Amstelveen maakt de Boomfeestdag al jaren onderdeel uit van het Natuur- en Milieu Educatieprogramma. Dit programma nodigt de leerlingen van de basisscholen niet alleen uit om bomen te planten: de leerlingen krijgen ook op een speciale Bomenschool les over het verzorgen en snoeien van bomen.

Boomfeestdag-plantseizoen

Het Boomfeestdag-plantseizoen loopt van 15 november 2023 tot en met eind maart 2024. Medewerkers van gemeenten, natuurorganisaties, bedrijven en scholen zetten zich in om kinderen in aanraking te brengen met de natuur. Dat gebeurt door het planten van bomen, maar ook door het organiseren van excursies met de (stads-) boswachter, gastlessen van bijvoorbeeld een boomkweker of een landschapsarchitect, door het timmeren van vogelhuisjes of met inspirerende lessen uit de Boomfeestdag Bomenmap (zie boomfeestdag.nl/bomenmap).

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid