De populariteit van camerabewaking wordt steeds groter

17 NOV 2021 09:44 | Camerainstallatie

Momenteel tonen de cijfers over het aantal woninginbraken een licht dalende trend. Helaas kunnen we ervan uitgaan dat dit slechts een tijdelijk fenomeen zal zijn, grotendeels veroorzaakt door de coronacrisis en de intussen alom gekende lockdowns. Mensen zijn vaker thuis en dat maakt het voor inbrekers een stuk moeilijker om ongestoord hun gang te gaan en buit te kunnen maken. Voor bedrijven gaat dit echter niet op omdat die het net in deze periode gedurende langere tijd zonder de aanwezigheid van personeel moeten stellen. Blijven inzetten op preventie en beveiliging blijft cruciaal en camerabewaking wint daarin steeds meer aan populariteit. Onderzoek en ervaring leren dat bewakingscamera's wel degelijk hun nut hebben en inbrekers afschrikken omwille van de grotere kans op betrapping.

Camerabewaking voor particulieren

Het idee om een mogelijk slachtoffer te worden van woninginbraak baart mensen zorgen. Een totaal vreemde eigent zich het recht toe om een woning binnen te gaan, spullen te doorzoeken, schade aan te richten en mee te nemen wat waardevol of bruikbaar is. Naast de financiële kater die een inbraak met zich meebrengt, blijven slachtoffers lange tijd geplaagd door angst en onrust en voelen zij zich niet meer veilig in hun eigen (t)huis.

Om de kans op een woninginbraak zoveel mogelijk te beperken, kiezen steeds meer particulieren ervoor om de mate van beveiliging van hun woning te verhogen. Waar particulieren in eerste instantie vooral dachten aan het plaatsen van veiligheidssloten en bijkomende verlichting, zien we dat nu ook het plaatsen van bewakingscamera's aan een flinke opmars bezig is. Het idee om vanop afstand de eigen woning in het oog te kunnen houden en politie te kunnen verwittigen bij verdachte beweging trekt mensen aan. Voor wie dit zelf niet wil doen, bestaan externe meldkamers die zorgen voor de opvolging van de camerabeelden en het inschakelen van politie of beveiliging.

Camerabewaking in en rond de woning geeft een veilig gevoel en gerust gevoel voor de bewoners ervan en een onaangenaam gevoel voor inbrekers op zoek naar een mogelijk doelwit.

Camerabewaking voor bedrijven

Veel bedrijven zijn tijdens de nachturen en in de weekends ideale doelwitten voor inbrekers. Er is niemand aanwezig en vaak liggen bedrijven afgelegen en aan het zicht onttrokken. Neem daar bovenop nog de aanwezigheid op zeer waardevolle en dure zaken als buit en het wordt voor inbrekers alleen nog maar beter. Door camerabewaking te voorzien die verbonden is met een meldkamer, kan iedere verdachte situatie onmiddellijk opgemerkt worden en kunnen de politie of beveiliging ingeschakeld worden.

Waar voorheen vaker gewerkt werd met mobiele patrouilles van beveiligingsondernemingen, wordt nu steeds meer gekozen voor het plaatsen van bewakingscamera's waardoor de klok rond een oogje in het zeil kan gehouden worden. Beide preventieve maatregelen kunnen trouwens perfect gecombineerd worden.

Preventie is ieders verantwoordelijkheid

Inbraakpreventie is een gedeelde verantwoordelijkheid. Particulieren en bedrijven kunnen hun steentje bijdragen door gebruik te maken van camerabewaking, politie kan bijdragen door verhoogde controles in risicovolle omgevingen en door het geven van deskundig beveiligingsadvies. Een goed signaal hiervoor komt bovendien van de verzekeringsmaatschappijen die openstaan voor lagere premies voor wie zelf investeert in meer beveiliging, onder meer in de vorm van camerabewaking.

 

Meer binnen deze rubriek