'Twee derde van de enkelblessures leidt tot sportverzuim'

13 MRT 2023 09:12 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, VeiligheidNL.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Botic van de Zandschulp verzwikt z'n enkel en moet opgeven in Indian Wells | Sportnieuws

Tennisser Botic van de Zandschulp heeft na een enkelblessure op moeten geven in Indian Wells. Hij is niet de enge sporter die dit overkomt. Twee derde van de enkelblessures leidt namelijk tot sportverzuim.

Enkelblessures verschillen in gradatie van licht tot ernstig. Twee derde van de enkelblessures zijn dermate ernstig dat de sporter tijdelijk niet kan sporten. De duur van het verzuim loopt uiteen, het gemiddelde sportverzuim per enkelblessure komt neer op 16 dagen.

Jaarlijks ontstaan er tijdens het sporten veel enkelblessures; in 2021 naar schatting 680.000. Hoewel een enkelblessure met regelmaat wordt afgedaan als een simpele blessure, leiden deze blessures samen op jaarbasis toch tot flink aantal dagen sportverzuim. En dat terwijl het risico op een sportblessure flink kan dalen door het gebruik van bewezen effectieve blessurepreventie maatregelen als een enkelbrace, enkeltape of enkelversterkende oefeningen.

Alle drie de methoden werken. De kans op een nieuwe enkelblessure wordt hiermee verkleind met ongeveer 40 procent. Om te kunnen blijven sporten, is het dus belangrijk dat sporters aan preventie doen.

Meer binnen de rubriek Algemeen sportnieuws