Dit is een expertquote van Shiva de Winter, NSWZ, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Omroep Flevoland - Nieuws - Man verdronken in recreatieplas Wellerwaard
Warm weer trekt mensen naar het water als een magneet. Files, overvolle stranden en uitpuilende horeca zijn aan de orde van de dag, maar ook verdrinkingen.
Daar waar de roep vanuit allerlei brancheorganisaties luid is om op te letten op zwemveiligheid, zwemkwaliteit en oplettendheid, spelen er meer gevaarlijke zaken in en om het water. Gistermiddag kwam het droevige nieuws dat een man van rond de 20 is omgekomen na het duiken vanaf een vlot in het troebele water van recreatieplas Wellerwaard, bij Emmeloord.
In droge periodes staat het water lager dan normaal en is het water niet overal even diep. Doordat het water vaak troebel is, kun je niet goed zien hoe (on)diep het is en/of er iets op de bodem ligt. Door dan in het water te duiken - waarbij je hoofd en nek als eerste de klappen opvangen - is de kans erg groot op een dwarslaesie, gebroken nek of zelfs de dood.
Waarschuwingsborden zijn op sommige plekken wel aanwezig, maar bewustzijn over het gevaar ontbreekt.
Er worden op veel plekken recreatieve attributen aangebracht om kinderen en volwassenen te vermaken bij mooi en warm weer. Is het een idee om meer en duidelijkere bebording en signalering aan te brengen op en rondom deze attributen? En in het water rondom een vlot bordjes in het water met ‘niet duiken’, of is dit overdreven?
Hierbij komt dat er begrip is voor mensen die een dag vrij hebben en niet behandeld willen worden als een klein kind. Dat is begrijpelijk, maar levensgevaarlijk. Net zoals aan zee moeten zwemmers ook bij waterplassen hun verantwoordelijkheid nemen en zal de slagzin ‘ Ben je vrij, houd je kop erbij ’ in het hoofd van iedere zwemmer geprent moeten worden.
Zo moeten we samen proberen het aantal (bijna) verdrinkingen tegen te gaan.Niets is gegarandeerd, maar alleen dagelijks de nieuwsberichten lezen over verdrinkingen is niet voldoende.
Dit is een expertquote van Shiva de Winter, voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.